solgentas adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Değerli arkadaşlar daha önce şahıs firması açmıştım ama bir süre sonra kapattım. Bu aralar e-ticaret üzerinden küçük çaplı iş yapmak istiyorum ve her zamanki gibi yasal olmasını istiyorum. Bununla ilgili küçük sorular var aklımda :

1. E-ticaret dediğimize göre firma açılışı gerekli. Şahıs firması açarken belli bir konu belirtmek zorunda mıyım ? Yani web tasarım gibi bir meslek kodu (NACE) seçtiğimde başka bir konuda e-ticaret sitesi açabilir miyim ? Çünkü 2 adet farklı konularda e-ticaret sitesi açmayı düşünüyorum.

2. 2019 Haziran itibariyle şahıs firması kuruluş masrafı ve aylık masraf ne kadar acaba ? Home-office çalışıyorum yani dükkan olmayacak.

3. Bağkur mecburi mi ? Bildiğim kadarıyla mecburiyet kalkmıştı 1-2 sene önce.

4. Şahıs firması açılışı sonrası com.tr almam nasıl mümkün olur ?

5. Home-office çalışanlar için gelir vergisi olayı nasıl ? Ve benim üzerime olmayan araba için benzin ücreti veya evin faturaları yıllık gelir vergisinden (ödeniyorsa) düşülebiliyor mu ?

Herkese iyi forumlar.
solgentas adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Teşekkür ederim değerli bilgiler için.

1. Bu bilgi çok iyi oldu. Bu durumda ben 2 veya daha fazla farklı kategorilerde e-ticaret sitesi açıp fatura kesebilir miyim ? En azından her açılış sonrası ek ünvan almam ek külfet getirecek mi ?

2. Beyanname vergileri yapılacak satışa göre oluşacak. Örneğin 10bin liralık aylık ciro için aylık masraflar ne kadar geliyor ortalama ?

3. Bu kötü oldu. 882 lira çok fazla.

4. Peki stopaj ödeyecek miyim ? Tapuda ev ailemin üzerine. Ve ödenecekse stopaj, internet faturası, elektrik faturasının %50si ve Bağkur gelir vergisinden düşülüyor galiba. Bunlar çıktıktan sonra yıllık gelir vergisi ödüyorum. Doğru mudur ?

1. Bu faaliyet kodunu kullanarak istediğiniz kadar site açıp satış yapabilirsiniz. Aslına bakarsanız faaliyet kodunun pek bir önemi yok. Kimse sorun çıkarmıyor. Evet tüm siteleriniz için aynı fatura koçanını kullanabilirsiniz. Pek tavsiye etmesem de her siteniz için farklı logo kullanarak fatura da bastırabilirsiniz. Muhasebeciler genelde yok olmaz derler ama sorun olmaz. Ama tavsiye etmem.

2. Sattığınız ürünün KDV oranına göre KDV ve Gelir Vergisi oranı kadar (%15`den başlayarak artar.) gelir vergisi ödersiniz. Benim genel yorumum aşırı fatura kesmiyorsanız yani Yıllık gelir hadlerini aşmıyorsanız kestiğiniz faturanın %35`ini vergilere gideceğini düşünerek hareket edin.

3. Bağ-Kur pirimi adamı verem eder.

4. Evin mülkiyeti aile bireylerinin üzerine ise kanunen kira kontratı yapılması gerekmekte. Ama bazı iş bilmez muhasebeciler bunu gözardı etmekte.
Doğru uygulama;
Bir oda için ortalama 50 – 100 liralık kira gösterilebiliyor. Buda 3 ayda bir 60 liralık bir stopaj ödeyeceğiniz anlamına geliyor.
Stopaj nasıl hesaplanır?
Brüt Kira tutarı stopaj dahil kira bedeli olarak tanımlanıyor. Kira kontratına Brüt 100 TL dediğinizde ev sahibine 80 TL kira, vergi dairesine de aylık 20 TL vergi ödeyeceğiniz anlamına geliyor.
Evet, Bağ-Kur ödemesinin de ilgili bölümü vergiden düşülerek gelir vergisi ödüyorsunuz.