Değerli arkadaşlar daha önce şahıs firması açmıştım ama bir süre sonra kapattım. Bu aralar e-ticaret üzerinden küçük çaplı iş yapmak istiyorum ve her zamanki gibi yasal olmasını istiyorum. Bununla ilgili küçük sorular var aklımda :
1. E-ticaret dediğimize göre firma açılışı gerekli. Şahıs firması açarken belli bir konu belirtmek zorunda mıyım ? Yani web tasarım gibi bir meslek kodu (NACE) seçtiğimde başka bir konuda e-ticaret sitesi açabilir miyim ? Çünkü 2 adet farklı konularda e-ticaret sitesi açmayı düşünüyorum.
2. 2019 Haziran itibariyle şahıs firması kuruluş masrafı ve aylık masraf ne kadar acaba ? Home-office çalışıyorum yani dükkan olmayacak.
3. Bağkur mecburi mi ? Bildiğim kadarıyla mecburiyet kalkmıştı 1-2 sene önce.
4. Şahıs firması açılışı sonrası com.tr almam nasıl mümkün olur ?
5. Home-office çalışanlar için gelir vergisi olayı nasıl ? Ve benim üzerime olmayan araba için benzin ücreti veya evin faturaları yıllık gelir vergisinden (ödeniyorsa) düşülebiliyor mu ?
Herkese iyi forumlar.
1. Size tavsiyem Faaliyet Kodu olarak şunu kullanın.
47.91.14 - Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret
2. Aylık masraflar; Muhasebe ücreti + Bağ-Kur + Beyanname vergileri (İstanbul için güncel muhasebe ücretleri
http://archive.ismmmo.org.tr/Mansetl...ifesi_2019.pdf )
3. Bağ-Kur mecburi kalkması söz konusu değil. Sadece ilk defa mükellefiyet kaydı yaptıranlara istisnai indirim ve destekler sunuldu.
4. Alacağınız com.tr firma ünvanınız olacak ise Ticaret Sicil Tasdiknamesi alarak com.tr alabilirsiniz. Bu durumda Ticaret Sicil Kaydı yapıldığından bir miktar ödeme yapmanız gerekecektir. Bunun dışında Marka Başvurusu yaparak da com.tr alabilirsiniz. Şu an için tek sınıf marka başvurusu 205 TL.
5. Gelir vergisi konusuna gelince; standart home ofice olmanız işleyişi değiştirmez.
Benzin faturası işine hiç girmeyin olmaz. İnternet faturasının tamamını, (bazı muhasbeciler çekingen davranıp %50`sini kayda almakta) elektrik faturasının yarısını düşebilirsiniz. (aslında evde kullanılan oda sayısı oranında bölüm yapılmalı ama muhasebeciler yarsını düşmekte. Yani evde 4 oda var ise ve 1 odada faaliyet gösterdiğiniz mantığı ile faturanın %25`ni işleme almalısınız ama piyasadaki uygulama %50) Bir çok kişi su, ısınma, kablo tv, digitürk, apartman aidatı, vb. giderleri de düşmeye çalışıyor ama işlem usulsüz bir işlem oluyor. Bu durum muhasebede "özün önceliği" kuralına aykırıdır.