Bilmeden, sormadan konuşuyorsunuz. Müzisyenim, çalıp söylediğim cover parçalardan oluşan bir kanaldan bahsediyoruz. Çalıntı içerik falan yok yani. 9-10 yıllık bir kanal ve bugüne kadar hiç telif yemedi. Telif maili de gelmedi. Videolarıma adwordsden bolca reklam verdiğim de oldu. Birgün kalktım baktım kapanmış. İtiraz ettim paylaştığım mail geldi.
Şimdi bi dk. Bi sakin ol. Öyle bilmiyorsun etmiyorsun diye seviyesizlik yapma. Ben bu işlerden anlamasam zaten buraya gelip yorum yapmam. Üstüne yardımcı olmak adına yorum yapıyorum. Ama sen dik dik cevaplar veriyorsun. BU dik cevaplarını şimdilik görmezden gelip yardımcı olmak adına şunları yazmak isterim.
Demek cover parçalar yapıyorsun. Güzel. Peki o coverde yer alan şarkıların söz müziklerini kullanabilmen için izin aldınmı. Örneğin Yalın şarkısı cover yaptın. Yalın'dan veya Yalın'ın söylediği o şarkının söz müzik sahibinden izin aldın mı? %99 almamışsındır. Ee bu durumda sen "çalıntı" içerik üretmiş oluyorsun. Çalıntı olmasa bile içeriğin "özgün" değil. Bu sebepten dolayı da telif yemen %100 normal.
Ek olarak. Hem cover içerik oluşturmuşsun. Yani izin almadan başkasına ait söz müzik bi eseri seslendirip yayınlamışsın. Hem de bunu adwords üzerinden duyurmuşsun. Bile bile lades yani.