digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Empati duygumuz az linç kültürümüz fazla.
Hocam herkes senden yana çıkmış ama evi tutmaya karar vermeden önce hiç incelemedin mi?
Sen evi bu şekilde beğenmiş kabul etmişsin. Kontrat yapmışsın.
Üzerine eve masraf yapmışsın.
Seni kandırdılar mı? Camı senden sakladılar mı? Hayır.
Kusura bakma ama senin ihmaline de gelmiş.
Kusuru görüp detaylı incelememişsin.

Ayrıca kusur kozmetik, yani cam kırık ya da çatlak değil.
Değiştirmek tamamen keyfe keder olacaktır.
Parkede çizik olsa, kafana göre parke döşetip ev sahibine mi fatura edeceksin?
Camda kozmetik bir arıza var.
Cam kırık değil çatlak değil. Sadece kozmetik olarak kusurlu.

Sen araba alıyorsun, arabanın sahibi arabanın her yerine bakmana izin veriyor.
İnceliyorsun bakıyorsun. Almaya karar veriryorsun. Devir yapılıyor para ödeniyor.
Sonra senin kir sandığın yer meğer boya atmış, boyanması lazım.
Sen mal sahibine arabayı boyatacağım bana boya parası kadar geri ödeme yapacaksın diyebilir misin?
Bakmışsın, incelemişsin. Öyle kabul etmişsin.

Yani bunlar tecrübe bir daha bir mal alırken ya da kiralarken daha detaylı incelersin.
Evden çıkma kararı verirsen ev sahibinin 1500 lira boya parasını ve ilk kirayı vermemesi de normal.
Sen bakıp beğenip ev tutmuşsun, kontrat yapıp ilk kirayı vermişsin.
Bu dönemde evi tutacak başka insanları engellemişsin.

Bence bu kadar ufak şeyleri büyütmeyin.
Hayatta çok ciddi problemler var.
Evin camını değiştirmek mi daha maliyetli ve zahmetli? Yeni ev arayıp, boyatıp, yeniden uğraşmak mı?
Eğer o cam dışında ev içinze sindiyse bir camı değiştirip oturabilirsiniz.
Ancak ev sahibi ile yaşadığınız bu sorundan sonra ilişkileriniz sağlıklı devam etmeyecektir.

Diğer yandan ev sahibinin bir ahlaksızlığı falan söz konusu değil.
Kontrat yapılıp imzalandı mı? Ya da kapora verildi mi? Bundan sonra sözünden dönenin yükümlülüği vardır.
Ki ortada fonksiyonel bir kusur yok. Yani pencere kırık değil, lavabo su sızdırmıyor, kombi arızalı değil.
Yani evde yaşamanızı engelleyecek bir sorun olsa senin haklı olduğunu düşünürdüm.

Buna rağmen yok camı kırıp çıkardım, yok yaptırıp zorla kiradan düşerdim, son kirayı ödeme, çıkarken camı kır vesaire gibi saçma sapan öneriler getirenler olmuş.
Bu önerileri getiren arkadaşların hiç biri ile iş yapılmaz kusura bakmasınlar.
Bu nasıl bir mantıktır? Bir insan ile husumet yaşadığınızda o insanın malına zarar vererek mi hıncınızı alacaksınız?
Sonuçta kullanılmış bir ev kiralıyorsunuz? Ne bekliyorsunuz? Herşeyin ilk günkü gibi sıfır olarak teslim edilmesini mi?
Kimse sizi kandırmamış, kimse size kazık atmamış. Sen eksik incelemişsiniz, ve bunun karşısında kirasını ödeme, son kirayı ödemeden kaç, cam kır, eve zarar ver diyenler olmuş.
Camda kusur olur, parkede çizin olur, duşakabinde çatlak olur.
Bakarsınız, kontrat yapmadan bunlar üzerinde bir pazarlık yaparsınız işinize geliyorsa tutarsınız.
Ama evi tutup parayı verip, boyayı yaptırıp sonra camda leke var diye verdiğiniz boya parasını ve kira parasını geri isteyemezsiniz.
Kusura bakmayın.
++++