Konuya dünden beri ara ara bakıyorum, o kadar talihsiz yorumlar var ki. Ben de belli konularda bazı arkadaşlara katılıyorum ama kenimizi bu kadar küçük görmemiz çok üzücü. Anlaşılmaz bir aşağılık psikoloji var arkadaşlarda. Burada iddia edilenin aksine listedeki birçok üniversite dünya sıralamalarında da yer alıyor, belli sebepler ile kasten geri itildikleri dahi oluyor. Forumun konusu itibari ile mühendislik ve teknolojiye değinen arkadaşlar çoğunlukta hali ile, mesela bu konuda okullarımızın çok kötü olduğundan dem vurulmuş. Yapılan ve haberlere konu olan saygın listelerin çoğu genel sıralamalar, teknik okullarımızın birçoğu sahip olmadıkları ve faaliyet göstermedikleri alanlar nedeni ile geri düşüyorlar. Eğer teknoloji üretimi ve mühendislik ile ilgili sıralamalara bakarlarsa arkadaşların hayli şaşıracağına eminim. Evet okullarımız genel olarak dünya standartlarının gerisinde ancak iyi okullarımızı karalamak doğru değil. Bu durum her ile üniversite açmanın pek de mantıklı olmadığını gösteriyor.
Ayrıca her ne kadar liste profesyonel olmasa da İTÜ'yü 2. sırada görmek beni gururlandırmadı değil.
Ne yazık ki durum anlattığınız gibi. Mesela USNews'in Global Universities Ranking raporunda Subject'i mühendislik olarak daralttığımızda teknik üniversitelerimizin, temel bilimlere daraltıldığında ise tüm Türk üniversitelerinin başarısı gözler önüne seriliyor. USNews'e göre İTÜ Dünya'nın en iyi 182. mühendislik okulu olarak, ODTÜ Dünya'nın en iyi 195. bilgisayar bilimi okulu ve en iyi 109. fizik okulu olarak, Boğaziçi Dünya'nın en iyi 66. fizik okulu olarak derecelendiriliyor. THE derecelendirmesi göz önünde bulundurulduğunda Koç Üniversitesi'nin dünyanın en iyi 50 işletme-ekonomi okulundan biri olarak seçildiğini görüyoruz, zaten bunu Oxford gibi üniversitelere verilen elit bir denklik olan EQUIS etiketine sahip olmasından da anlıyoruz. QS sıralamasına bakıldığında ODTÜ mimarlık eğitimi veren Dünya'nın en iyi 109. üniversitesi olarak değerlendiriliyor.
Buradaki arkadaşların çoğu ülkede bir şeylerin kötü gittiğini gördükleri için belki de politik bir güdüyle her şeyin kötü gittiğini söylemeyi huy haline getirmişler. Belki kimisiyle siyasal anlamda aynı görüşe bile sahibizdir ancak "bu iş olmuyor" diye desteği çekip karalamak hangi doktrinin manifestosunda yazar?