Bilgisayar alanında değerlendirecek olursak ne Türkiye'de ne Dünyada şu anki teknolojiyi takip edebilen üniversite yok, olamaz da. Çünkü teknoloji dünyası ile üniversiteler aynı hızda ilerlemiyor. Üniversitede örnek veriyorum golang dilini ders olarak veremk için bile ya da kotlin'i ders vermek için bile 40 takla prosedür oluyor. Zaten onları öğretebilecek görevliyi bulmak da zor. Yanlış anlaşılmasın sadece verdiğim 2 programlama dili, daha bir çok konuda verilebilir bu örnek.
Ekonomi bölümüne değinelim, kaç üniversite ekonomide bitcoin ile ilgili bilgi veriyor? Milyar dolarların döndüğü borsa ile ilgili ders veren üniversite Türkiye'de yoktur, dünyada bile 1-2 üniversite gösteriyordur.
Üniversite temelin öğrenildiği yer oldu artık, önceden üniversiteden aldığın bilgi ile birşeyler yapabiliyordun, şimdi ise durum farklı. Üniversiteden aldığın ile birşeyler yapacağın şeyin temelini öğrenmiş oluyorsun. Ha yazılım sektöründe üniversiteye gitmesen de çok ama çok başarılı olabilirsin orası ayrı.
Değerlendirmen için teşekkürler bu arada.
Öncelikle ben de yorumunuz için teşekkür ederim.
Kotlin olmasa da Golang için bazı üniversitelerde öğrenciler tarafından oluşturulmuş sosyal kulüpler var. Dediğiniz gibi öteki türlüsü prosedürler yüzünden hayli zor.
Ne yazık ki 170in üzerinde üniversiteye sahip ülkemizde bunların 100den fazlası yüksek lise görevi görmekte. Ayrıca özerklik kelimesine toplumca alerjimiz olduğundan Dünyanın her yerinde özerk bir kurum olan üniversiteler, ülkemizde bir yerlere bağlı, sınırlı ve fazlaca standarta sahip. Koç Üniversitesini kurarken Vehbi Koçun da söylediği üzere ...fakat formaliteler dolayısıyla, düşündüğümüz yerde ve düşündüğümüz giriş şartları ile bir üniversite açmak mümkün olmadı.
Üniversite dünyanın her yerinde temel yetkinliği sağlayan bir kurum. Dediğiniz diğer şeyler ancak seçmeli dersler, kulüpler ve seminer/konferanslar ile sağlanabiliyor. Örneğin Boğaziçi düzenli olarak BlockchainTalks düzenliyor.
Öte taraftan Bitcoin; ekonomi biliminin ilgi alanına sadece pazarıyla girebilirdi, bunun için ise tüm Dünyada henüz erken. Bunun dışında Anadolu Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi; blockchain seçmeli dersleri olduğunu bildiğim kurumlardan yalnızca bazıları.
Bazı otoriteler sınırlamaya kalkışsa da Türkiye yükseköğrenimde Dünyadaki eski konumunu kazanabilmek için var gücüyle çabalayan kurumlara da sahip. Ben hala ümitliyim