Merhabalar,
Farklı yerlerde bulunan VPS/VDS'lerimi tek bir yerde toparlamak böylece orta/uzun vadede ekonomik olarak kâr etmek istiyorum. Bu yüzden fiziksel sunucu arıyorum. Fiyatlardan dolayı sıfır almam mümkün değil. Gerek r10'da gerek başka platformlarda uygun fiyata kullanılmış sunucular görüyorum, 3-4 senelik cihaz da var, 7-8 senelik cihaz da. Genelde verimerkezlerinde kullanılan cihazlar. Fakat ikinci eller için de donanım arızalarından dolayı çekiniyorum.
Benim beğendiğim sunucular genelde 64-96-128 GB ramli, 5-10 bin TL aralığında.
Sizce 2.el sunucu almalı mıyım, yoksa dedicated sunucu mu tercih etmeliyim? 2.El sunucularda donanım arızası riski/oranı nedir. Gerekli yedeklemeleri yaptığımı ve sıfır disk aldığımı varsayarsak, disk dışında hangi parçalarından dolayı sorun yaşama ihtimali daha yüksek ve 7-8 senelik HP/IBM sunucuların yedek parçalarını bulmakta zorluk yaşar mıyım?
Hocam 2 kirala senin olsun olarak 2 tane sunucu aldım. Sunucular benden önce kaç sene çalıştılar bilmiyorum ama en az 2-3 senesi garanti. Bende de 2-3 senedir çalışıyorlar.
Toplam 6 sene. Çok ağır işler yaptırmıyorum sunuculara ama şeytan kulağına kurşun sıkıntı yok.
Contabo'dan bir de yüksek alanlı vps kiraladım. Herşeyi oraya yedekliyorum düzenli olarak.
Bir arızada a sunucuyu ayağa kaldırmam en fazla 24-48 saat sürer.
Zaten tüm diskler raidli yedekli takılmış durumda.
En fazla 1 hafta önceki yedeklere dönerim.