SinanDuymaz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bunda yanlış olan bir şey yok hocam tekrar okumanızı tavsiye ederim.
SinanDuymaz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir öğretmen düşünün. Kimin ne not alacağını bilsin. Sınıfa girince öğrencilere ben sizin ne alacağınızı biliyordum. Ona göre notlarınızı yazdım. İmtihana gerek yoktur. Elbette öğrencilerin hocalarına itimadı tam bile olsa nefisleri itiraz etmeye yeltenecektir. İşte Rabbimiz nefsin bu itirazını önlemek için bu imtihanı yapmaktadır.
Ayrıca bir makine veya bina için bir plan yapılsa,"madem ki plan var öyleyse binaya ve makinaya ne gerek var"denilebilir mi?..
Yarın bir yere gideceğimizi ve şunları yiyeceğimizi planlıyalım. Buna göre madem ne yapacağımız belli öyleyse ne gerek var gitmeye ve yemek yemeye diyor muyuz?
Biz bile gündelik basit şeyler için bunu diyemezsek, Allah'ın sayısız hikmetlerle yarattığı insanı, "Madem ne yapacağını biliyordu öyleyse neden imtihan ediyor?" denilemez.

“Kimin ne not alacağını bilsin. Sınıfa girince öğrencilere ben sizin ne alacağınızı biliyordum. Ona göre notlarınızı yazdım. İmtihana gerek yoktur. Elbette öğrencilerin hocalarına itimadı tam bile olsa nefisleri itiraz etmeye yeltenecektir.” İmtihan olması gerektiğini ve öğrencilerin itiraz edeceğini söylüyorsunuz. Fakat öğrenciler sonunda ne olacağını biliyor. Öğretmen puan/not verecek.

“Ayrıca bir makine veya bina için bir plan yapılsa,"madem ki plan var öyleyse binaya ve makinaya ne gerek var"denilebilir mi?..”
Bu söylediklerinizde de plan olmadan yapılmaz anlamı çıkıyor. Makine ne için var? Bina ne için yapılıyor? Hepsinin amacını biliyorsunuz şimdi uzun uzun yazmayayım. Plan olduğu için ortaya çıkıyor ve biraz önce dediğim gibi amacını biliyorsunuz.

“Yarın bir yere gideceğimizi ve şunları yiyeceğimizi planlıyalım. Buna göre madem ne yapacağımız belli öyleyse ne gerek var gitmeye ve yemek yemeye diyor muyuz?”

Plan var ve yemek yiyerek yaşamımızı idame ettireceğimizi biliyoruz.

Demem o ki hepsinde bir plan var ve sonucunun bize ne getireceğini biliyoruz. Fakat neden dünyaya geldik bunun amacını bilmiyoruz. Sadece insanların fikirlerini düşüncelerini biliyoruz kesin olmamakla birlikte.