ABD ve AB'de beklenen resesyonu unutmayalım. ABD şu an kendi başına çorabını örüyor. USD/TRY ilişkisinde ve diğer para birimlerinin değerlendirmeleri önemli ölçüde Amerika ekonomisine de bağlıdır. Doların dünyadaki değeri aşağı seyrettikçe dünya ile aynı oranda olmasa da bize de pozitif etkileri olacaktır.

Kısa vadede S400 ve Akdeniz problemi var. ABD ve Avrupa başta olmak üzere Akdeniz de olmamızı istemiyor. Hükumetin beceriksizliğinden ziyade gelişen bu konjonktür sıkıntılı olacaktır. Pentagon'un son açıklamaları pozitif lakin ne yapacakları belli olmaz. Ay sonu bir çok şeyi gösterecektir.

Dönemin yaz olması sebebiyle ülkeye giren döviz bir nebze de olsa nefes aldırıyor fakat yeterli değil.

10 TL olması çok mu ütopik diye sorarsanız bence değil. Ama henüz zamanı da değil. S400/F35 mevzusu rotayı belirleyecek. Bir de Akdeniz'deki petrol/doğalgaz olayına karşı dünyanın bize karşı aldığı pozisyonun seyri bir çok şeyi değiştirebilir.
Unutmamak gerekir ki Reuters'ın yaptığı asılsız S400 lerin teslimatı ertelenecek haberini bile piyasalar olumlu satın aldı ve kayda değer oranda TL lehine fiyatlandı.

Geçen seneki KFG ile paralar zay oldu gibi bir durum var. Gerçi karşılıksızlık oranı %1.6 gibi bir şey ama gereksiz para pompalamak olarak görüyorum. Bir diğer KFG bu sene başındaki 5 stratejik sektöre yapılandı ki bana göre oldukça olumluydu. Şimdi yine 25 milyar TL tutarında KGF mevzusu var ki yapılan büyük yanlışlardan biri. Devletin görevi olan denetleme işi yapılmadığı için bu paralar boşa giden para. Zira krediyi alan yatırım yerine parayı dolara gömüyor. Bunu da geçen seneki KFG olayından biliyoruz. Devlet bu tür destekleri verdikten sonra sıkı bir denetime giderse bunlar işe yarar.

Bir üstteki siyasi analize gelince. Devletin israil tohumunu zorunlu tutma gibi bir politikası olmadığı gibi Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım ve Üretim Desteği programları var. Kurulan tohum bankaları hasebiyle zamanında yaptıkları hataları düzeltmeye çalışıyorlar. Malum aklımız zıçarken geliyor başımıza. Bu nedenle o bilgiyi güncelleyebilirsin.

Devleti yönetenler devlet tüccar değildir diyerek her yeri özelleştirdi. Pradoks odur ki devlet tüccar olmamasına rağmen yönetenlerin alayı tüccar

Gelen paraların betona dökülmesi, batan firmaları devletin kurtarması vs affedilecek şeyler değil lakin bunların tümü fiyatlandı. Mevcut duruma etkisi olacağını sanmıyorum. Mülteciler tez vakit ülkelerine döner/gönderilirse olumlu olacaktır. Özelleştirmeler yürekleri yakıyor a dostlar... Hepsi olmasa da çoğu yürek yakan türden.

Ne çok yazdım ya, ekonomiden girdim siyasetten çıktım Bugün de stresimizi attık çok şükür

Ek: bu konu aslında aklıma youtube ekonomistlerini getirdi. Amerika'dan analiz yapıp geçtiğimiz ay doları 8-10 TL de olmasını bekleyen ve baya baya vatandaşları fişekleyen 2 yutup ekonomisti var biri eskiden siyaset bilimciydi ekonomist olmuş onlar geldi
Bu konular at fava bekle olayı. 10 TL olmazsa sıkıntı yok ama olursa da bakın ben demiştim durumu var. İlk yazında belirttiğin gibi