erroy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Analizden filan anlamıyorum saygı duyuyorum benim düşüncemde Abd ile aramızaki siyasal konjonktüre ve FED'in faiz kararlarına göre Doların şekilleneceğini düşünüyorum.
ABD ile işin hiç alakası yok, dolar/try değeri ülkene giren doların ve dolara bağımlılığın ile ölçülür.
FED 'in alacağı faiz kararı piyasa'ya faizden çıkıp yatırıma dönüşecek paraları sokmasına sebep olur fakat ne kadar Türkiye'ye gelir böyle güvensiz ortamda bilemem.

Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
3 tablonun iniş çıkış grafiği ile mi karar verdiniz buna? Süreklilik arz eden/etmeyen bir tablo mu bu değer artışı veya düşüşü fikrinize yön verdi?
İktisat keşke o kadar kolay olsaydı. AAA bak bir aydır düşüyor bu düşer, çıkıyor bu çıkar.
Dolar, önümüzde ki süreçte çok ciddi değer kazanamaz, Türkiye'nin yatırım / önlem yapmasından önce ABD'nin bu konuda yatırım/önlem yapması lazım. Bu ara çok hareketli dış işleri ABD'nin ve her şeye çok sıçrıyorlar bir çok konuda ekonomik güç ve idari güç ellerinde olarak geçici olarak güç kazanıyor olsa da uzun vadede herkese karşı aldığı bu tavır daha ciddi kayıplarına sebep olacak. Para seyri tek ülke ile yapılmaz maalesef 3 tablo okuma ile de yorum yapılamaz. Bunun kısa, orta ve uzun vadeleri söz konusu. Kısa sürede dengeyi koruyabilecek durumda ABD ama uzun vade de kendi çorabını kendisi örüyor başına şu an. Dünya genelinde olan ekonomik bir kriz ve savaş varken saldırgan tavır izlemek güçlü taraf iken mantıklı gibi gözükse de günümüz şartlarında kozların her an değişebileceği gerçeği var. Ki uzun vadede Trump yeniden seçimi kazanamazsa arkasından gelecek olan başkan da bu kadar destekli ve hırçın olamazsa ciddi bir sorun içerisine düşecek ülke.

Doların yükselmesinin birden fazla nedeni var.

Türkiye'den aldıkları dolarları yurtdışına götürüp yatırım yapmaları parayı batırmaları.

Devletin 4 milyon mülteciye bakması, iç borçlanmanın aşırı artması, 1 milyonluk ihaleyi 10 milyona verme.

Gelen yatırımların betona dökülmesi, üretim yapacak fabrikaların özelleştirilip satılması,

Çifti'ye herşeyin pahalıdan verilip yerli tarımı desteklemek ve ihraç yapmak yerine İsrail tohumlarının kullanılması, kullanmayanlara destek verilmesi, çiftinin mecburi kullanması ve sonucunda son zamanlarda sıkça duyduğumuz hastalıklı domates vb. ihraç olunamaması

Çok fazla neden var hepsini birleştirip çözüm görmeyince dolar 10tl demek abes kaçmıyor.