Daha önce öğrencim olan 16 yaşında bir gençkız vardı. Oldukça ilerlemiş bir skolyoz problemi bulunuyordu. (doktoru 35 derece civarında olduğunu söylemiş). Arkadan bakınca oldukça görülebilir haldeydi ve bu kızın psikolojik olarak özgüvenini çok ciddi etkiliyordu. Ergenlikte bir gençkız için, böyle bir duruş bozukluğu çok büyük bir olumsuz etkene dönüşebiliyor ne yazık ki.
Suda fizik tedavi egzersizleri yaptık 3 ay süre ile. İlk ayın sonunda kontrolü, 2. ayın sonunda ameliyatı vardı.
1. Kontrolünde %9 düzelmeyi gören doktoru, ameliyattan 1 hafta önce yine kontrole gelmesini ve duruma göre ameliyata gerke kalmayabileceğini belirtmişti.
2. Kontrole gittiğinde, 35 derece civarındaki skolyoz sorunu 14 dereceye dek inmişti. Benim gösterdiğim teknikle yaklaşık 1 yıl antrenman yaptı. İki hafta önce bayramımı kutlamak için aradığında biraz sohbet ettik. Artık sadece birkaç derecelik bir problemi olduğunu, doktorunun da bu kadar düşük bir derece için, ameliayt olarak böyle büyük bir operasyona gerek kalmadığını söylemişti.
Yanlış anlama lütfen, burada amacım egomu tatmin etmek değil. Ameliyatı çözüm olarak görmek biraz kolaya kaçmaktır. Birçok doktor, fizik tedavi egzersizlerinin etkilerine inanmıyor. Özellikle aquaterapi- hidroterapi egzersizleri son derece etkilidir.
İstersen bunla ilgili yapılabilecek egzersizler hakkında seni yönlendirebilirim de. Bıçak altına her yatış, verilen narkoz, iyileşme süreçleri, operasyon esnasında yapılan işlemler, iyileşme sürecinin zorluğu ve ağrıları gibi faktörler nedeniyle sıkıntılıdır. Bir doktorun oğlu olarak, ameliyatı her zaman en son çare olarak görmeni öneriyorum.
Hocam bende istemem ameliyatı fakat hem 46 derece hem de kalp kısmına baskı hissediyorum, nefesim ara ara daralıyor. Onun dışında gelişimin durduğu için bu yöntemler etki eder mi bilmiyorum. Bana verdiği egzersizler hiç etki etmedi.
Ev geçindirmek zorundayım ama ağrılardan dolayı da olmuyor.