Elimde bir veri seti var ve buna bağlı bir hipotezim var.
Elimdeki veri seti, örneğin Türkiye'deki depremlerin büyüklüğü olsun. 3.3, 2.1, 5.5, 4.0, 7.6, 2.0, 3.0 gibi. Büyük deprem tanımı da 7.0 ve üzeri olsun.
Hipotezim, büyük depremlerden sonra kısa bir süre içerisinde veya peş peşe büyük depremler olmayacağı üzerine. ancak büyük depremi tespit edebilmem için geçmişteki verileri öyle bir algoritma içerisinde yorumlamam ve sunmam lazım ki, büyük depremleri geçmiş istatistiklerden aşağı yukarı bulabileyim. Aklınızda deprem örneği kalsın, konu aslında bambaşka bir alan üzerine. Kafanızda ön yargı oluşmasın diye direkt bu örneği vermem daha doğru.
Şimdi gelelim, daha detayına..
Linkteki örneği indirdiğinizde, bir bölümde veri setini, diğerinde de frekanslarını yani kaçar adet olduklarını göreceksiniz.
Öncelikle bilmeniz gereken üç önemli nokta var,
1) Ben veri setinde optimum noktayı arıyorum
2) Optimum noktadan itibaren en fazla 8 aralık seçebilirim
3) Aralığın dışında kalan büyük rakamlar, beni kaybettiriyor. (Örneğin 10-18 arası, 19, 20 ve büyüklerin kaybettirmesi gibi)
4) Oluşum sayısı başka bir şey, ancak deprem büyüklük değeri olarak düşünebilirsiniz.
Diyelim optimum nokta 10 ise, 10-18 arasındaki değerlerden kazançlı(+) çıkıyorum. 18 ve yukarı gelen değerler ise rekorlar dediğim şey, yani kaybettiriyor(-). Hangi optimum noktayı seçti isen, aralık ise her zaman 8 olmak zorunda, yani 18-10=8 gibi, 28-20=8 gibi..
Buna zaman serisi analizi deniliyor, geçmişteki değerlerden geleceği tahmin edebilen bir algoritmaya veya bir yapıya geçmeye çalışıyorum. Şimdi yukarıdaki örnekte 10-18 kazandırdığını ve yüksek değerlerin ise kaybettirdiğini söylemiştik. Fakat bazı anlarda, optimum nokta 10-18 olmuyor. 22-30 optimum nokta oluyor. O zamanda bizim sistemimizin otomatikman 22-30 arasına geçmesi gerekiyor fakat bunu algılayacak edecek veya tahmin edecek bir sistemimiz yok. Sebebi ise, optimum noktanın neye göre belirleneceği sorusu. Şu ana kadar şans ile belirledik.
Eğer veri setini incelerseniz, tespit ettiğim 29 oluşum sayısı iki kere gelmiş. Şimdi eğer optimum noktayı 21-29 arasında seçse idim, 21(3) + 22 (1) + 23(1) + 24(1) + 29(2) = toplamda 8 kere kazançlı çıkacaktım. Ancak optimum noktayı 20-28 arası seçse idim, 20(5) + 21(3) + 22 (1) + 23(1) + 24(1) = toplamda 11 kere kazanç, 29(2) 2 kere de kayıp verecektim. Fakat maalesef buradaki kayıplar, kazançların tamamını götürüyor hatta zarara uğratıyor. Bu yüzden optimum noktayı bulmaya çalışıyoruz. Hatta şöyle bir şey olabileceğini bile iddia ediyoruz, optimum nokta belki o anda 1-8 arasında veya 8-16 arasında. İşte bunu tespit etmek asıl mesele. Çünkü geçmiş verileri 50-50'li setlerde incelediğimizde bazı anlarda 8-16 arası çok değerli gözüküyor. Üstelik bir kaybetmesine rağmen çok kazandırdığı anlar var.
Ben kısacası şöyle diyorum buna, bu bir deprem senaryosu gibi. İstanbul içerisindeki geçmiş depremlere bakarak, gelecekteki depremi az buçuk kestirebiliyorum. Örneğin 10 şiddetinde bir deprem var ise önümüzdeki 20 yıl boyunca tekrar bu büyüklükte deprem olmaz, daha kısa depremler olur ve şu şiddete buna göre inşaat yapılır/yapılmaz gibi varsayımım var.
Aşağıdaki linkten dosyayı indirebilirsin.
https://eniskurtayyilmaz.com/download/Analiz.csv
Eğer veri analizi ile üzerine uğraşıyorsanız, istatistikten de anlıyorsanız size belki de hayatınızın bütün maddi sıkıntılarınızı çözebilecek bir iş fırsatım var. Ancak bunun için beraber bir iki model üzerine çalışmamız lazım. sorgulamayı bilen, ön yargısız olaylara yaklaşmayı tercih eden proje ortağı arıyorum. Ağabeyim ve ben bir buçuk yıldan fazladır bu proje üzerine çalışıyoruz. Artık bir başka bir ortak daha almamız gerektiği kanaatindeyiz.
Ben bir yazılım geliştirme uzmanıyım. Dilerim beraber çalışabiliriz.
Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler