Türkiyede yapamadıysan, yurtdışında hiç yapamazsın. Ben bunu bilirim bunu söylerim. Bende yurtdışında okuyorum ama okuduğum bölümü Türkiye de kazanmıştım zaten. Aynı dönemde okuduğunuz Türk arkadaşlardan eser yok. "Rusya diyor ki " diplomayı onu bunu yak". Ben önümüzdeki yıl St. Petersburg Tıp üniversitesine yatay geçiş için başvuracağım. (Rusça). Benden istedikleri şey geçmiş yıllardaki not ortalamalarım + Rusça bilgim + seviye belirleme sınavı (Fen bilimleri - Matematik).

Yabancı dil öğrenip üniversite okumak sanıldığından çok daha zor birşey.
Birçok öğrenci Rusya ya gidip İngilizce bölümlerde okuyor. O rusyanın En iyi üniversitelerinin hocalarının İngilizcesinden anlayan birtane adam bulamazsınız. (Ukraynayı sorarsanız İngilizce bilen vatandaşta hoca da yok). Yani en verimlisi Rusça bölümde okumak. Oda çok ama çok zor bir iş.Hazırlık döneminde gece gündüz çalışmanız gerekecek. Türkiyedeki üniversite sınavına çalışır gibi çalışacaksınız çünkü bu okullar yabancı öğrencilere çok meraklı değiller. Ve RUSÇA çok zor bir dildir.

Paranı öde mevzusuna gelecek olursak; Kendi okulumdan bahsediyorum, Devam zorunluluğu var. Birgün bile gelmeseniz Haftasonu okula gidip o dersi hocaya harfi harfine anlatmak zorundasınız yoksa o devamsızlığı silmiyorlar ve o 1 devamsızlık bile sınıfı geçmenize engel oluyor. Hocalar bazen taktımı takıyor sene sonuna kadar o devamsızlığı kapatamıyorsunuz.
Devamsızlık sayınız oldu 4; Final sınavlarına girmeye hakkınız yok. Dekanlık binasından çağrılırsınız ve derler ki: Evraklarını alıp tekrar 1. sınıfa kayıt yaptırabilirsin veya farklı bir okula transferini gerçekleştirip orada başlayabilirsin.

Yani zor hocam çok zor Yurtdışında okumak.