Pareto'nun Aslanlar ve Tilkiler yazısını okumanı tavsiye ederim...
mukemmel otesi- demekki cokta kucuk olsa gercek var olan bir oyunun var oldugunu dusunebilmisim.
Şimdi örnek olarak Chobani yoğurt türkiyeden oraya giden çiftlikte çalışan bir abimize ait. Bu abi 3 kuruş ile oraya gidip uzun süre çiftlikte çalışıyor sonra diyor ki ulan bu amerikalıların yediği yoğurt değil ben bi fabrika açayımda adamlar yoğurt desin. Hop beş parasız malsız mülksüz gidiyor ve 70bin dolar destek alıyor. Sonuç şuan dünyanın en büyük yoğurt üreticisi avrupadam avusturalya kıtasına kadar yoğurt vb ürünler satıyorlar. Üstelik chobani yoğurt 4 sene içinde bir milyar dolar değere yükselmiş tek şirkettir dünyada. Bu da dünyadan amerikaya para girişi demek sadece bu yoğurtçu abimiz sayesinde abd nin ülkesine giren para türkiyenin ihracatı gibi birşey. Yani öyle benim paramla yol yap sonra o yolu bana sat sonra da bununla övün. Böyle ülke yönetilmez sevmiyoruz belki ama ABD yi azcık örnek alın.
iste burada kafalar karismaya basliyor, madem oyle bir imkanin var turkiye olarak neden ? neden ? varken boyle bir imkan neden yapilmiyor. devletin kendisimi guzlenmek istemiyor. yoksa danisikli dovus icerisindemiyiz ? yani amerika otur der oturur kalk der kalkarmi bu devlet onu anlayamiyorum. burada istedigi duzene zorlayan gucmu suclu yoksa buna saman altindan uyan devletmi suclu. cunki ahkamlarimiz bitmior disariya karsi . ama bir yogurt sirketi kuramaya ahkamimiz kesmiyor ornek verirsek tabiki. yani zaman geciyor benim icin ama uzen hep ayni duzen sadece insanlar degisiyor gelenler bu sistemin icerisinde buluyor kendini , taki akli basina gelene kadar, birde bakiyorki yaz olmus 40

ama elden birsey gelmez. dusunmekle degil icraatla olacak isler tabiki . ama dugdugumuz gibi bir sisteme dusuyoruz. nerden baslanmali bilemedim. ama bu duzen uzun yillar gibi gider diyorum. taki suriye irak gibi yutulana kadar. suç kimde turkiye demi yoksa bu sisteme bizi mahkum eden diger guclermi. yoksa turkiye diye birsey yokmu aslinda , sadece bir akvaryum icerisinde balikmiyiz istediklerini secip alabiliyorlar . ne demek istedgiimi daha net anlatmak istedim. eksigim yazim yanlisim varsa cok ozur.
simdi yazdiklarimi okudumda aklima matrix geldi. sunu samimiyetle soylemek isterimki gercekten oyle kurulmus bir sistemin icerisindeyiz sanki. adamlar filmi bilerek yapmis olmalilar