Defterler ile yarım kalan başarısızlık hikayem vardı. Yakın zamanda tekrardan daha önce beceremediğim işi tekrar yapmak istedim.
Bu konudan okuyabilirsiniz Ayıraca Defter Satış Konum Da Budur
Baştan söyleyeyim, tam zamanlı bir ajansta Grafik Tasarımcı olarak çalışıyorum. Bunu hanım ile birlikte ek iş olarak yapıyorum, yapacağız inşallah
Daha önceki iş girişimdeki defter yapıp satma ile ilgili sorunlarımı tekrar düşündüm. 1. Sorun kişiye özel olduğu için, 1 defter için bile sürekli matbaaya gidiyordum. Bu hem yorucu hem de masraflıydı benim için. Özellikle tam zamanlı bir işi yaptığımdan dolayı beni çok yıpratıyordu.
2. Sorun kargoydu. Defteri 15 Tl ye satıyordum ve yaklaşık yine o kadar kargo tutuyordu.
Bunları çözmekle işe başladım.
Defteri kişiye özel değil de benim belirlediği 8-10 Adet farklı desenler ile satacaktım. Böylelikle matbaaya haftalık gidebilirdim. Kişiye özel isteyenler ise en az 50 Adet siparişlerinde matbaaya gideceğim.
Ödeme alma ve kargo işini de Shopier ile çözdüm. Forumda bir arkadaşın konusunda denk gelmiştim oradan keşfettim, şimdilik bir sorun yok. Kargo ile ilgili sorusu olan varsa ise yazabilirsiniz.
Defter tamam kargo tamam ama 1 defterin maliyetini düşürmek için bir çok yol denedim. Hatta a5 boyutunu daha da küçültüm maliyeti düşürmeye çalıştım fakat boyutu çok küçük olduğu için vazgeçtim

şimdilik elimde 10-15 tane var. Genelde satın alanlara hediye ediyorum.
Maliyetini daha da düşürmek için eve makine almayı bile düşündüm. Ufak bir hesapla yaklaşık 3 bin tl civarı alacağım 2 ayrı makine ile defterin maliyetini yarıya indirebileceğimi hesapladım. Bir çok makineyi aradım, firmaları aradım, gittim inceledim ama daha neyin ne olacağı belli olmadığı için kendime iki şamar atıp kendime geldim

Siz siz olun hemen gaza gelmeyin yine de.
Bir çok demo baskı yaptırdım. Matbaa kısmında insanlarla uğraşmak çok zor. (Matbaa işiyle az çok uğraşan bilir bu matbaa ustaları insanın ömründen ömür alır

) Ben pazarlık yapmadan ödemeyi yapıyorum ama insanlar işine gereken özeni göstermiyor. Bir çok defter istediğim kalitede olmadığı için onları ayırdım. Aslında gayet iyi fakat ben işin iyi değil çok iyi olması için uğraşıyorum. Özel paketleme yapıyorum. İç kağıdı kaliteli olsun diye kar oranımdan vaz geçiyorum. Fakat işin içine insanlar girince değişiyor.
Satın alan kişi hem memnun kalsın, hem de aldığına değsin diye 3 defteri kargo dahil 25 tl den satmaya karar verdim. Benim koleksiyonum içinde olan 3 defterden istediğini seçebilecekti.
Eğer başabaş noktasına ulaşmaya yaklaşırsam 3 defterin yanında 1 tane de naturel yarım boy kurşun kalem vermeyi istiyorum. Yine fiyat aynı kalacak fakat kar oranımdan düşüreceğim malesef
Kağıt üzerinde üzerinde hesap yaparken her zaman güzel olur ama işi gerçekle yüzleşmeye gelince sıkıntı oluyor
Satışa başlama aşamaları.- İlk önce çevreme yaptığım defterleri hediye ettim. Uzaktaki arkadaşlarıma gönderdim. Yorumlarını almak için.
- Genelde içinde çok kağıt var dediler. Bol gözüksün istiyordum ama bu seferde fazla kalın oluyordu. Bunu değerlendirdim kağıt sayısını azalttım.
En başta 1 defteri kargo dahil 15 tl den satacaktım. Bunu fazla buldular. Ben de tekrar hesaplamlarımı yaptım. 3 Defteri kargo dahil 25TL’den satmanın daha doğru olacağını düşündüm.
Sonraki aşama instagramdan önce forumdan satmaya başladım. Konu tasarımımı yaptım. Buradan bakabilirsiniz

Burdan aldığım geri dönüşler ile instagramda paylaşım yapmaya başladım.
Yakında çekiliş yapacağım ve r10'a özel 3 Defter ve bu iki defteri de ayrıca vereceğim 
Ufak ufak başlamanın daha iyi olacağını düşünüyorum.
Bundan Sonra Ne olacak ?
İnstagrama reklam vermek yerine. Kitap ve edebiyat ile ilgili kişisel sayfalara ulaşıp onlara defter karşılığı reklam yapmalarını isteyeceğim. Tabi bu takipçi sayısına göre değişebilir.
Örneğin; 50.00 Takipçili bir kitap okuma ve yorumlama hesabına onun adına ve logosuna özel 10 tane ücretsiz defter göndereceğim. İster çekiliş yapabilir, isterse takipçilerine dağıtabilir. Tek istedeğim benim defterim ile ilgili paylaşım yaparsa benden aldığını söylemek ve beni etiketleme.
Aynı sistemi Youtube için de düşünüyorum. Biraz araştırdım çok yok ama en fazla 10 tane kitap yorumlayan hesap var. Bunların 5 tanesi aktif ve güncel olarak video atıyor. Onlarla konuşup bu tür bir anlaşma yapmayı istiyorum.
Nere Kadar Böyle Gidecek ?
Aslında daha önce de dediğim gibi, başabaş noktası benim için önemli. Eğer bir satış hacmi görürsem. Daha kaliteli bir defteri yaptırıp onun satışına geçeceğim. Eğer bunu başarabilirsem. Hem yeni ve daha iyi defteri alacak, hem de bir tane şu anki defterden 1 tane vereceğim. Tabi daha fiyatını çıkartamadım malesef.
Özet Geç !
Kısacası satış hikayem şimdilik böyle. Sık sık yazımı güncellemeye çalışacağım. Konuyu takipe alırsanız size bildirim gelir.
Bakalım yine mi işi batıracağım mi yoksa bu sefer başarılı mı olacağım ?
Not : İnstagram, Youtube ya da Bloğu olanlar ile reklam çalışması yapabiliriz