Selamlar, bir süredir, hatta uzun bir süredir aklımda olan bir konu var, başlığı daha açıklayıcı yapacaktım fakat farklı yorumlanıp mizah konusuna dönüşmesini istemedim, kendinizi nasıl pazarladığınızı merak ediyorum.
Biraz hayat hikayesi gibi uzun oldu ama eğer okuyup yardımcı olursanız gerçekten müteşekkir olurum.
Tabi herkes bildiklerini dökecek değil fakat bu alanda gerçekten tüyoya ihtiyacım var.
Uzun yıllardır r10'dayım, başka forumlarda da bulundum. İyi kötü ticaretimiz oluyor 3-5, onun dışında kendime bireysel olarak açtığım yürüttüğüm siteler var ama forumda hali vakti yerine oturmuş arkadaşları görünce --ki hali vakti yerinde olmadıkları zamanı da hatırlıyorum-- onlardaki ilerlemeyi takdir ediyorum ama kendimde bir problem olduğunu da göz ardı edemiyorum.
Fiziksel olarak gerçek hayattan tanıdığım arkadaşlarım bunca yıldır sen nasıl zengin olup çıkamadın diyorlar, gülüp geçiyoruz ama biraz da olsa haklılar.
Kesinlikle kibirlenmek böbürlenmek amacıyla yazmıyorum bu kısmı, 10 yılı aşkın bilgisayar tecrübem var, vb6.0'la programlamaya başladım, daha sonrasında (tabi yıllar yıllar öncesinden bahsediyorum) vb.net'e geçtim, ahım şahım olmasa da birçok insanın o zamanlar kullandığı programlar yazdım, hevesliydim, internetten kod parçacıkları bulup hiç kod yazmayı bilmeden programlar yapıyordum, copy paste değil tamamen özgün, biraz ordan biraz burdan vs. bunları yapa yapa kod yazmayı öğrendim,
sonrasında 'abi ben dil bilmiyorum bir dili tam olarak öğreneyim' diyerek web sektörüne geçiş yapıp, 3 ayda html css php öğrendim, psd to html yaparak pekiştirdim, vanilla(eklenti, framework vs. kullanmadan) scriptler kodladım, daha sonra kaybettim

vs. vs. derken c# öğrendim, java(az) öğrendim, javascripti asıl dilim haline getirip javascript ve kütüphanelerini öğrenmeye çalışıyorum şu aralar. Python bilgim var en azından işimi görecek kadar.
Hani biri kafama silah dayayıp bana üstteki dillerden biriyle bir şey yap, interneti kullanabilirsin dese, evet zaman alır ama büyüklü küçüklü birçok projeyi yapabilirim diye düşünüyorum. Ama neden silah dayamak? yazı bitince anlayacaksınız.
Onun dışında photoshop, illustrator ve adobe flash(şimdi animate oldu) üzerinde bilgiye sahibim, after effects ve premire kullanarak yaptığım videolar vardı eskiden, bu Dr.Strange tarzı filmlerdeki animasyonları yapıyordum internetten bakarak vs.vs.
Kısacası 10 yıla birçok dil, program ve tecrübe sığdırdım, ingilizcem de gayet iyi, birçok ingilizce forumdan r10'da bulunduğum kadar aktif bulunarak bilgi alıyorum, o yüzden para kazanma yöntemi olan(cpa affiliate ebook instagram marketing vs.) ve burda değinilmeyen birçok şeyin nasıl yapılacağını da biliyorum. Wordpress için HTML to wordpress de yapabiliyorum, temam da var kendime ait. Seo'dur cartdır curtdur kendimce bilgilerim var kendi sitelerimde uyguladığım.
Tüm bunlar meydana gelirken, şu ana kadar 'abi bu iş benim işim ya' diyeceğim okkalı bir kazanç kapısı yakalayamadım. Burada da pazarlama işin içine giriyor, kendime karşı problemlerim var sanırım.
Forumda eskiden görüyordum, belki hala vardır 50-60 liraya wordpress falan kuruyorlar, diyorum Allah Allah çok ilginç diye içimden, hani yani onları baltalamak istemediğim için detaya girmeyeceğim ama herkes bir işin ucundan tutmuş oradan yürüyor. İrili ufaklı, bu da satılır mı demeden herşey satılıyor herşeye paha biçiliyor.
Bana bazı eski dostlarım arada mesaj atıp 'şöyle şöyle site düzenlemesi var' yapar mısın diyorlar, yapıyorum, ama kısa sürüyor, 1 saat 2 saat sürüyor sürmüyor, para almıyorum, uzun sürmedi diye. Yada birisinin bir şeye ihtiyacı oluyor forumdan, ücretli istemiş olsa da kısa sürdüyse yada kolay olduysa para almıyorum..
Oysa forumda görüyorum, ben laptopumun kapağını 2000 TL'den aşağıya açmam diyen insanlar var.
Yada SMM Panel işi, benim de panelim var hali hazırda ama örneğin müşteri bulurken zorlanıyorum, adam soruyor 'aktif mi organik mi, beğenir mi vs.' gibisinden, kendime güvenerek 'aktif' 'kesin benden al pişman olmazsın' diyemiyorum, çünkü adama mahçup olmak istemiyorum, biliyorum %100 aktif olmayacak çünkü, %90 aktif bile olsa aktif demek istemiyorum, bakıyorum adamın profiline kendi fotoğraflarını atmış parkta bahçede, bana diyor ki beğeni yaparlar mı? yapmazlar, açık açık söylüyorum, aktif ama şuraya kadar aktif diyorum, şunu alsan daha iyi olur ama garantisi yok falan diye konuşurken bir bakıyorum kendi panelimi kötülüyorum ama adamla arkadaş gibi muhabbet ediyoruz benden akıl istiyor nasıl fotoğraf atayım diye...
Yada örneğin python, c# vs. işleri, insanlar birisi 'yazılımcı lazım bişey yapılcak' diye konu açınca karınca gibi üşüşüyorlar, ben korkuyorum açıkcası, öyle konulara girmiyorum. Oysa yapabilirim biliyorum, örneğin adam python scraper yaptıracak, yok diyorum belki yapamam, oysa bilgisayarımda 2-3 tane python scraperim var kendime yaptığım internetten mail adresi topladığım yabancı.
Yada logo istiyorlar, adam gidiyor googlea free logo maker yazıp, ordan 2-3 logo yapıp parayla satıyor falan.
Olmuyor yani, hani bilmiyorum pimpirik diyebilirsiniz belki, ama büyük bir kaygı yaşıyorum, bir kez denemek istedim bu vurdumduymaz ticareti, android için webview(siteyi uygulamaya dönüştürme) yapmaya karar verdim, önce güzelce bi öğrendim, kendime yaptım denedim. Sonra ilk müşteri geldi, çok da ucuza satıyordum. Neyse, adama yaptık çok güzel oldu falan, benim telefonumda çalışıyor, bluestacks de çalışıyor, farklı 2 ayrı telefonda çalışıyor, adamda çalışmıyor... O an o iş benim için bitti, adama mahçup oldum, özür diledim, direk satış konusuna kilidi vurdum.
Ama bunlar dışında adsense gibi, affilate gibi yüz yüze görüşmediğim yada paha biçmediğim, pasif gelir akışı olan şeylerden çok memnunum, ama ikili işlerde pek bir beceriksizim.
Ha şunu da eklemek istiyorum, biriniz çıkıp da şunu yapabilirsen beraber iş yapalım derse muhtemelen %99 cevabım 'hayır' olacaktır

çünkü hep öyle oluyor.
R10'a ilk kayıt olduğumda iş aramıştım, adam niteliğin ne, ne biliyorsun dediğinde susup geri çekilmiştim çünkü elimdeki şeylerin elimde olduğunu bilmiyorum yada ifade edemiyorum.
Makale konusunda da aynı, makaleleri yazıyorum, eğer adamda aşırı 'BEN D-LANDIRICIYIM' havası yoksa, para falan istemeden direk makaleleri atıyorum, beğenirse parayı istiyorum, beğenmezse eyvallah deyip geçerim zaten, yazdığım şeylerin arkasına düşmüyorum, çünkü düşsen ne diyeceksin ki, ben yazdım adam beğenmedi mi? olabilir yani...
Kısacası, bu işi iş olarak yapıp cebimi bu işten kazandıklarımla dolduramıyorum. Kendimi pazarlayamıyorum, kusurlu yazdığım, sizi rahatsız ettiğim yerler olduysa özür dilerim, biraz hayat hikayesi gibi oldu, tavsiyelerinize açığım.
Nasıl kendinize değer biçiyorsunuz, nasıl yaptığınız şeyin ederini belirliyorsunuz, nasıl o işi yapacağınızdan eminsiniz, nasıl insanları mutlu edebilirmiyim kaygısı yaşamıyorsunuz, nasıl sattığınız şeylerden kötü geridönüş olma ihtimalini absorbe ediyorsunuz?