Merhabalar.
Birkaç tane internet sitem var. Bunları paravan olarak kullanıyorum. Sosyal medyadan paravana trafik çekip paravanlardan asıl siteye trafik sağlıyorum. Toplam 3-5 tane wordpress tabanlı diğerleri ise sunucuya hiç yük bindirmeyecek türden scriptler kurulu. Bütün sitelerim toplam günlük 5-15k hit alıyor. Şu anda 3 ayrı hosting firmasında hosting paketlerim bulunuyor. Ayrı ayrı yönetmesi zor olduğundan hepsini bir araya toplamak istiyorum.
Sizce VPS/VDS mi yoksa hosting mi tercih etmeliyim? Böyle bir soruya genel olarak cevabınız "tabi ki VPS/VDS" olacaktır. Fakat bildiğiniz üzere hosting paketlerinde Litespeed gibi çeşitli yazılımlar ile optimizasyon ve hızlandırma çalışmaları yapıyorlar. Ben VPS/VDS alırsam Litespeed lisanslı alma gibi bir imkanım olmayacak. Ayrıca hosting paketlerinde cPanel lisansını ücretsiz olarak veriyorlar. VPS/VDS'de bildiğim kadarıyla onu da satın almak gerekiyor.
Sitelerimden bu lisansları karşılayacak seviyede gelir elde etmediğimden bu kadar yükün altına girmek istemiyorum.
Sorum şu cPanel olmadan ve Litespeed gibi yazılımlarla optimizasyon çalışması yaptırmadan VPS/VDS kullanmak hata mı olur? Çok fazla yavaş olmaz mı sizce de sistem? Yoksa her halükarda hostingden avantajlı mı olur?
Son olarak VPS ve VDS ayrı şeylermiş. VPS'lerde cPanel kurulu olarak uygun fiyata alınabiliyor mu tıpkı hosting gibi? Yoksa VPS alsak bile ayriyeten cPanel lisansı mı almamız gerekiyor?
Not: Bilgim sınırlı olduğundan ötürü sadece Litespeed örneği verdim. Farklı alternatifleri olduğunu düşünüyorum. Burada kastettiğim şey genel olarak siteyi hızlandırmaya yönelik olan çalışmalar, yazılımlardır.
Öncelikle Hayırlı kandiller dilerim. Sorularınıza tek tek cevap verecek olursam eğer,
1- VPS, VDS veya paylaşımlı hosting sorusuna benim vereceğim cevap tabiki VDS olur. Eğer VDS sunucu yönetimi zor gelir diyorsanız hosting paketlerine yönelmeniz daha uygun olacaktır.
2- Bizden kampanyalı VDS aldığınızda (Kampanya
linki) bir çok firma gibi biz de Plesk panel lisansını ücretsiz sağlıyoruz. Sunucu size teslim edilmeden önce gerekli optimizasyonları ve lisans işlemleri yapılarak hazır bir şekilde size teslim ediliyor. Dilerseniz web sitelerinizi de taşıyoruz.
3- 2. cevapta bunun cevabını net bir şekilde verdiğimi düşünüyorum fakat aklınıza takılan yer olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
4- VPS ve VDS sunucuların en basit farkı performans olacaktır. Aşağıda bunu detaylı olarak açıklıyorum.
5- Plesk panelde gerekli optimizasyonlar yapıldığında plesk pane web server (nginx + apache) daha sağlıklı çalışıyor. Litespeed daha enterprise seviyesi bir web server olduğu için şuan o topa hiç girmeyin derim. Burada yapmanız gereken sadece VDS sunucu satın almak.
NOT : VDS hizmetini her kimden alırsanız alın CPU limiti uygulanıp uygulanmadığını sorun. Piyasadaki bir çok firma daha fazla hizmet satabilmek için CPU' da Mhz bazında limitleme uyguluyor. İlla VDS alacaksınız diye bir şey yok. Cpanel Reseller hizmeti de alabilirsiniz.
Umarım aklınızdaki sorulara bir nebze olsun cevap olabilmişimdir. Hayırlı kandiller tekrar.
VPS Sunucu VPS ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile oluşmaktadır. VPSler tek bir işletim sistemini kullanmaktadır. Belirlenen
RAM ve CPUlar ise herkes tarafından
ortak kullanımdadır. Sunucuların kullandığı kaynaklar aynı olup birbirinden bağımsız yönetilebilmektedirler. Belirlenmiş olan RAM ve CPUlar kullanılmadığı zaman başka sunucular tarafından kullanılabilir. Doğal olarak aşırı derecede CPU tüketen bir VPS, diğer VPSleri de etkileyebilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere VPSlerin ortak çalıştığı görülmektedir.
VDS Sunucu VDS paylaşımsız sanal sunuculardır ve fiziksel bir sunucunun sanallaştırılması ile oluşmaktadır. VPSten farkı fiziksel bir sunucunun kaynaklarının paylaştırılması yerine donanımsal olarak paylaştırılması şeklinde oluşmaktadır. VPSteki gibi kaynaklar kullanılmadığında başka bir sunucu bu kaynakları kullanamaz.
VPS Sunucu ve VDS Sunucu Farkları VPS sunucuların kurulumu ve özelleştirilmesi kullanıcıya muazzam kolaylıklar sağlamaktadır
. VPSlerde kolayca snapshot alınabilir,
yedeklenmesi mümkündür ve istenildiği her zaman geri yükleme yapılabilir. Güvenli, hızlı ve pratik olduğu görülmektedir. Sanallaştırma yazılımları sayesinde bölümlendirilebilir. Aşırı kaynak tüketimi olduğu durumlarda limit getirilebilmektedir. Aynı zamanda diğer sunuculara göre daha ekonomiktir. En önemli negatif yönü ise ana sistem kaynaklarını tüketip birbirine zarar vermemesi adına sürekli takip edilmesi gerektiğidir. Linux işletim sistemleri için VPSler daha uygundur. Sistemi ve
Linuxu öğrenmek, aynı zamanda
sistemi ile istenildiği gibi oynanması isteniyorsa VPS kullanılması önerilmektedir. Herhangi bir problemde birkaç tık ile sistem eski haline geri dönebilmektedir. Eğitim amaçlı kullanımlara uygun olduğu da anlaşılmaktadır.
VDSlerde her sistem sıfırdan kurulması gerekmektedir. Tüm ayarlar manuel olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla kullanıcıya çok fazla iş yükü getirmektedir.
VDSlerin en önemli farklı, VPSteki gibi diğer sanal sunucuları etkilememesidir. VDSler VPSlere nazaran
daha fazla performans gösterir ve güvenlidir. Ancak VPSe göre snapshot, yedekleme yapma ve yedeklerin geri yüklenmesi daha fazla uğraş gerektirmektedir. Kullanabilmek için daha fazla sistem bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca
VDSlere Windows işletim sistemi kurulabilmektedir. Aynı zamanda VDSler fiyat karşılaştırması yapıldığında VPSlerden daha pahalı olduğu görülmektedir.
Kaynak :
Link