Dün bimden 2 paket soda aldım yanında da taşıyayım diye 0,25 kr'a poşet aldım. Hemen arkamda orta yaşlı badem bıyıklı tatlı mı tatlı bir abimiz vardı; "Söylemek haddime belki değil ama o poşeti alma doğaya zarar veriyorsun." dedi. Bir adama baktım, bir elinde sayısız plastik ambalajlı aldığı gıdalara baktım. Bir şey diyemedim, bir tebessüm bıraktım ve çıktım.
Kötü hareket örnek olmaz hocam, adam hakli.
Herkes birbirini uyarmali, söz konusu olan hem doga hem milli sermaye.
Bu isler adim adim düzelecek insaAllah.
AB bu konulari cok güzel halletmis durumda.
Sadece plastik poset yerine kagit poset kullanarak yillik dogaya verilen zararda %4 azalma saglamislar.
Plastik geri dönüsüm konusunda rakamlar cok daha iyi.
Asagidaki oranlar ülkelerin plastik ürünlerin %kacini geri dönüsümden elde ettiklerini gösteriyor.
AB ortalamasi %40. Artik üretilen 100 plastik ürünün 40'i geri dönüstürülmüs plastik ile elde edilirken bu konudaki liderlik Slovenya'da
Ayrica bu Plastik isin ilk adimi.
Daha sonra cöpler 4'e ayrilmaya baslayacak.
Su grafik herseyi özetliyor.
Kagit karton vs. Mavi
Plastik, ambalajlar vs. Sari
Cam ve diger ev cöpleri yesil.
Yiyecek cöpleri ise kahverengi cöp kutularinda biriktiriliyor.
Cöpe atilan hersey dogru sekilde ayrildiginda geri dönüsüm icin kullanilabiliyor.
AB ülkeleri bir anlasma yapmis ve tüm cöplerini Polonyaya ton basina bir ücrete satmis.
AB Polonya'ya kredi vererek geri dönüsüm tesislerinin yapilmasini saglamis.
Su an tüm cöpler toplanip, kontrol edildikten sonra Polonyaya gönderiliyor ve geri dönüsümlü olarak tekrar kullanima sokuluyor.
Daha fazla agac kesilmiyor, daha fazla plastik üretilmiyor.
Organik cöpler gübre, hayvan yemi vs. üretilirken kullaniliyor.
Bizdeki gibi cöp daglari olusmak yerine her biri dogru tesislerde isleniyor, hem dogaya hem ülkeye fayda sagliyor.
Umarim en kisa sürede bizde de bu uygulama yayginlasir, geri dönüsüm tesisleri acilir ve cöpümüzü degerlendirmeye baslariz.