Bana en çok sorulan bu soruyu kendi tabirimle cevaplamak istiyorum. Yazı uzun gibi gözükebilir ama 2 dakikanı almaz. Oku pişman olmazsın.
Buradan Girilir mi sorusu acayip göreceli bir soru. Ve cevap veriyorum bu sorunun cevabı benim için her zaman BİLMİYORUM! olacak.
Dışarıdan bakıldığında bu adam biliyor bir sürü araştırıyor demekki doğrusunu bu bilir diye düşünülebilir (ya da düşünülmez ama en azından bu konuda daha bilgili en azından bi sorayım) denilebilir. Ama işte işler öyle yürümüyor ki...
Yine dışarıdan bakıldığı zaman ohhh ne rahat yaa, otur koltuğuna gir borsaya birkaç al-sat yap para kazan.... Ne güzel iş diye de düşünülebilir... Ben bu işin iç yüzünü size göstermek istediğim için atıyorum bu konuyu zaten.
Aga bu piyasada fırsatlar tabiki oluyor. Örneğin:
Paramızı 3x yapıyoruz konusu da açmıştım. Tamam 3x olmadı ama 2.2x oldu fakat bu bir oportunity idi ve nedense konu ilgisizlikten mortingen strasse oldu.
Şimdi ayağımıza gelen bu gibi onlarca fırsat oluyor ama bakıyorsun 6 ay hiç olmuyor (ya da oluyor ama ben görmüyorum) veya diğer yandan bakıyorsun 1 ay içerisinde 3 tane birden oluyor.
Şimdi elini kalbine koy ve cevapla; beynini yorarak araştırma yapıp bazen uykusuz kalıp bu gibi konularda araştırma yapıyorsun ve açtığın konuya o esnada tamam ilgi olmayabilir sonuçta neden paramı birisinin söylediği lafla bir yere yatırayım dimi? Ama en azından bu konulara ilgim varsa bi takip ederim yaaa... Bakalım adam ne yapmış diye...
Hadi onu geçtim asıl mevzuya geliyim. "Buradan girilir mi?" sorusuna yani...
Neye girilir mi?
Plansız programsız balıklama mı?
Kademe yapmadan ve plan yapmadan mı?
Risk sermayesi belirlemeden mi?
Afedersiniz ama bu piyasa %100 kazanç kapısı değil. Bırakın beni en ünlü kripto para sahipleri dahi günümüzdeki coinlerin %99'unun çöp olacağını biliyor. Yani piyasada gördüğünüz altcoinlerin %99'u shitcoin.
Peki shitcoin'e girilir mi?
Öncelikle hangi coin'in shitcoin olduğuna dair emareler her zaman tutarlı olmayabiliyor fakat yüksek olasılıkla shitcoin dahi olsa gerekli planlamalar yaptıktan sonra tabiki shitcoin'lere de girilir. Hatta açıkçası o bölgede de büyük para kaldırılır.
Ben buradan girilir mi diyerek girmiyorum. Nasıl giriyorum biliyor musun?
Kafamda bir sürü altcoin belirliyorum ve bunların araştırmasını tabiri caizse hayvan gibi yapıyorum.
Araştırmış olduğum altcoin'lerin %90'ına kesinlikle girmedim.
Ve onca araştırmama rağmen girmiş olduğum altcoinlerin geriye kalan %10'unun yarısında da zarar ettim.
Düşün 100 tane coin'i araştırıyorsun bunlardan 10 tanesine giriyorsun ve 5 tanesi zaten zarar ile sonuçlanıyor.
Şimdi bir üst paragrafı yüzeysel okuyan kişi diyecek ki 10 tanesine giriyorsun 5 tanesi karlı 5 tanesi zararlı o halde sen ne kardasın ne zararda.
Hayır öyle değil işte. Mesela kademe diye bir şey var stop diye bişey var. Zararımı minimize edip ve bu maddeye bağlı olarak optimum düzeyde karımı da maksimize etmek için sarfettiğim bir çaba ve bunun için sergilediğim ayrı bir performans var. Kademe için ayırdığım ayrı bir bütçe var. Az riskli ve çok riskli ya da orta riskli olarak ayırdığım ayrı ayrı bütçeler var.
Sözün özü lafı uzatmadan "Buradan girilir mi?" sorusuna tekrar cevap veriyorum şimdi.
Plan yapacaksın ve araştırmış olduğun altcoin'leri 3 lige ayıracaksın mesela.
1. lig alınabilir potansiyel olarak öncelikli lig olacak. Ancak benim istediğim şey şampiyonlar ligi. Dolaysıyla bu araştırmış olduğum "özellikle" 1. ligdeki altcoin'lerin sabırla istediğin seviyeye gelmesini beklersin. Bu bazen saatler sürebileceği gibi bazen aylar bile sürebilir. Sağda solda pumplar dumplar olur, bazı coin'ler öyle yükselir piyasa öyle konuşulur ki... Bunları iç geçirirsin ama göz ardı edip sen kendi kararına odaklanacaksın. Sonra şampiyonlar ligine gitmeyi hak kazanan altcoin veya altcoinler çıkacak işte senin için fırsatı yakaladın... Ayrıca belirlemiş olduğun programa göre güvenerek almış olduğun altcoinler için fiyat düşme veya artma durumuna göre kademe yaparsın veya bazıları için yapmazsın. Stop koyarsın ama bazıları için koymazsın... Hatta bırak ligi migi bazen öyle fırsatlar gelir ki ayağına bunlar için de belirlemiş olduğun ayrı bir bütçe tutarsın. Ama bir dakika bu da yetmedi; Ayrıca ne olursa olsun asla bozmayacağın BTC bütçesi de tutacaksın kenarda. Fakat unutma bu benim stratejim, seninki değil!
Ama bitmedi tabiki. Yalnızca şampiyonlar ligi değil belki 2. ligde önemli bir golcü yakalayacaksın... Sen daha önce araştırmış olduğun bu altcoinleri tekrar tekrar ama tekrar yine araştıracaksın. Daha sonra belki 1. lig'e girmeyi hak kazananlar olacak bunların içinden...
Acılar çekeceksin, bazen zarara uğradıkların olacak, bazen fırsatlar kaçıracaksın (ya da kaçırdığını düşüneceksin) başka altcoinler %50 falan artarken sen bekliyor olacaksın ama gün gelecek plan ve program ile almış olduğun altcoinler fırlamaya başlayacak. Artık günden güne zengin olmaya başlıyorsun... Roket gifleri falan daha anlamlı gelecek içini huzur kaplayacak ama sen planına hala sadık kalmak için hiçbir altcoine aşık olmayacaksın.
Sonra biri gelecek ve sana soracak.... "Buradan girilir mi?"