kuran da harekelerle okursunuz. osmanlıcada ise harekeler yoktur. osmanlıca okuyabilen kuran okuyamaz. ama zaten kuran okumayı bilmeyen adamın da osmanlıcayı okuması da zor olur. alfabe aynı alfabe, osmanlıca da kuran harflerine ek olarak ç,p ve j harfleri vardır sadece.
örnek verecek olursak eğer:
Kuran'da kef harfinin üstüne üstün harekesi gelirse kef harfi ince bir harf olduğu için ke diye okunur,
ama kaf harfinin üstüne üstün harekesi gelirse kaf harfi kalın olduğu için ka diye okunur.
kuranda üstün harf inceyse e, kalınsa a okutur.
yine kuranda esre harf kalınsa ı, inceyse i okutur.
yine kuranda ötre harf kalınsa u, inceyse ü okutur.
Osmanlıca da ise kef harfinin önüne elif gelirse o heceyi ka diye okursunuz. çünkü elif harfi önüne geldiği harfe a okutur.
yine kef harfinin önüne y harfi gelirse ki diye okursunuz, çünkü y harfi önüne geldiği harfi ı,i okutur.
yine kef harfinin önüne he harfi gelirse ke diye okursunuz. çünkü h harfi önüne geldiği harfi e okutur.
yine kef harfinin önüne vav harfi gelirse o hece kelimeye göre, ku,kü,ko,kö okunur. çünkü vav harfi önüne geldiği harfi o,ö,u,ü okutur.
osmanlıca da bir çok özellik daha var bilmek gereken. ama kuran harflerini bilenler için öğrenmek çok basittir zorluğu yoktur bence. ama bir çok hat çeşiti vardır. zar zor okunanlar var çok kolay okunanlar var.
ben kendim 2004 ile 2013 yılları arasında çoğu zaman aksatmadan her gün en az yarım saat osmanlıca aslından risale-i nur okudum. kendi yazdığım osmanlıca risale-i nur kitaplarım var. bunlar arasında lemalar, küçük sözler, gençlik rehberi gibi eserler vardır.
not: osmanlıca sadece bir alfabedir başka bir şey değildir. türkçeyi başka bir alfabe ile okuyup yazdığınızı düşünün sadece. osmanlıcayı dil sananlar çok var o yüzden söylüyorum.
örnek bir metin ekliyorum:
bu osmanlıca yazıda:
Bir berber bir berbere bre berber gel beraber bir berber dükkanı açalım demiş yazıyor