Tecrübeni paylaştığın için teşekkürler. Genellikle bu piyasaya giren kişiler "ben gireceğim ve çıkacak" bilinciyle al-sat yapıyor. Birşeyi dipten yakalayıp tepeden satmak neredeyse değil direk olarak imkansız. İdda ediyorum müneccim bile bunu yapamaz. Ancak ve ancak doğru bir strateji belirleyerek dahası bu stratejiye bağlı olarak ilerleyerek para kazanılabilir.

Coin işi sakat demek; "Bıçak sakat" demek gibi birşey. Bıçak düzgün kullanıldığında elimizi kesmek için değil işlerimizi halletmek için kullanılır. Fakat bıçak ne kadar faydalı olsa da potansiyel bir tehlikesi olduğundan dikkatli davranırız öyle değil mi? İşte kripto alemi de böyle. Balina değiliz birşey değiliz kalkıp adı sanı duyulmamış coin'ler ile işimiz ne? Ya da portföyümüzün büyük bölümünü altcoinlerde tutmak... Daha da kötüsü grafiklerin tepe yaptığı Bitcoin de dahil olmak üzere ath olmuş kripto paralara büyük sermayeler aktarmak da bir o kadar sakat.

Balina değiliz derken küçümsemek amaçlı demiyorum... Şaka şaka tabiki küçümsüyorum biz kimiz ya? Adamın elinde binlerce dolarlık yazılımlar ve haberi önceden alabilecek istihbaratı var. Bir coin Binance'a giriyor haberi verilmeden 4 saat önce 2 katına çıkmış... Hiçbiryerde yok heee bu konu hakkında birşey. Görüşmeler gerçekleşirken işin içindekiler değeri zaten satın almış oluyor yani Litecoin'e şöyle birşey gelmiş satın alayım düşüncesi çok olumlu bir strateji değil.

Şu ana kadar iç kararttım ama tabiki işler böyle içler acısı değil. Biz kandırılabilen beynimizle ya da duygularımızla işlem yaparsak kazanma olasılığımız o kadar düşük olur.

Peki ne yapacağız?
Cevap: Strateji

Kriptoya girerken borça girme olayını geçtim oradaki paranı minimum 5 yıl hatta 10 yıl unutman gerekiyor. Ayrıca kriptoya girerken çok ama çok basit bir strateji yapmak gerekiyor bunun için kandırılabilecek bir beyin'e de ihtiyaç yok.

1- Portföyünün %50'si ile aşırı sağlam kriptolara bak. 12 tanesini belirle ve bu belirlediğin 12 adet kriptodan yalnızca 6 tanesine girme hakkın olduğunu düşün. Ayrıca girdiğinde ne olursa olsun asla çıkamayacağını düşün. Tabi bunu kademeli olarak yapacağız aşağıda belirleyeceğim.

2- Kalan %50 ise Bitcoin'de kalacak. Buna dokunmak yasak.

1 ve 2'ti toparlayacak olursak; Mesela 1200$ paramız var. 600 doları BTC'de kalacak Kalan 600 dolar ise 50'şer dolar olarak 6 altcoin'e yatırılacak. Bu girilen altcoinler ise belirlediğimiz sağlam 12 altcoin'den elenerek ve grafikte tepe olmayan en makul seviyelerdekiler olacak. Kaldı elimizde 300 dolarlık daha BTC. İşte bu noktada ise oynayabileceğimiz 300 dolarımız daha var. Bu 12 altcoin'den fiyatı makul olanlara yani istediğimiz seviyeye gelenlere yatırım yapacağız. Altcoinler için ayırdığımız bütçe BTC bazında biterse yani kalan 300 dolarlık BTC'yi de altcoinlere yatırdıysak başka bir altcoin'e geçmek için yine altcoin satmamız gerekecek.

Bu senaryo ile uzun vade olarak düşünüldüğünde kademeli girişler ve çıkışlar yaparak kar etmemek gerçekten çok zor.