Hocam merhaba ;
Sınıftaki akıl tahtayı çalıştırabilmek için bana gereken tam olarak nedir ? Videoyu izledim ama tüm parçalar gerekiyor mu direkt olarak güneş panelinin ürettiği enerjiyi akıllı tahtaya ya da herhangi bir alete enerji olarak veremiyor muyuz ?
Evet Ekipmanlara İhtiyacınız Olucak. Kaç watt elektrik çektiğini Söylerseniz Gereken Ürünleri Paylaşabilirim. Bide Günde Kaç Saat Çalışıyor gece/gündüz.?
Arkadaşlar güneş panellerinin hesabı basittir. 100watt monokristal (polikristal doğrudan güneş almadan düşük verim sağlar monokristal ise daha yüksek verim sağlar) güneş panelini örnek verirsek
Günde ortalama 8 saat güneş alır. 8saatx100watt=800watt yapar.
Depolamada 12volt akü kullanacağımız için 800watt/12volt=66,6amper depolarsınız.
12Volt 120Ah bir akü 1 saat içinde 12x120=1440Watt güç verebilir.
Not: Kullanacağınız akülerde Voltaj Koruması yapmalısınız. Akü cinsine göre Şarj Voltajları değişir. Şarj bittiğinde ise Akü Voltajı 12,6Volt kalır.
Aküyü 11 Volta yada uygunsa 10 Volta kadar düşürebilirsiniz eğer akü voltajını pil gibi sonuna kadar kullanmaya çalışırak düşürürseniz akünüz bozulabilir!...
Günümüzde 1 masaüstü bilgisayar ortalama saatte 250-500 watt arasında güç tüketir. (anakart, işlemci, ekran kartı) Maksimum tüketimi Power Supply üzerinde yazar.
Bedava enerjiyi hepimiz severiz fakat güneş panelleri üretimine ve tüketimine göre ayrıntılı hesaplanmalıdır. Ortalama 4 kişilik bir ev için düşünürseniz (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, televizyon, bilgisayar, aydınlatma vs) 15-25bin TL arasında maliyeti olur. Depolama için akü kullanırsanız akü ömürlerini bilmeniz gerekir. (Akülerin güç hesapları 20-25 derecede hesaplanır.)
Devlet destekli bir proje var. Yekdem olarak bulabilirsiniz. Ürettiğiniz elektiği hem tüketiyorsunuz hemde tedaş,sedaş,yepaş gibi elektrik şirketlerine satıyorsunuz. Aysonunda fazla tüketim yapmışsanız faturanızı ödersiniz az tüketim yaptıysanız size ödeme yapıyorlar. Depolama yapmanız gerekmiyor. Şebekenizin uygun olması gerekiyor.
Güzel Açıklama Olmuş Çok Teşekkürler. Evin Tüm İhtiyacı İçin Pek Mantıklı Değil. Ama Küçük ve devamlılığı Sağlanan Durumlarda Acil Durumlarda Kullanılabilir.