Merhabalar,
Bence mevcut düzeninizi bozmadan ilerlemek ve olası risklerde çok sallantı yaşamamak için iki seçeneğiniz var:
1. Seçenek: Yeni depolarla anlaşın. Aynı zamanda tek 1 üründen yüksek stoklu üretim yaparak, kâr marjınızı yükseltin.
2. Seçenek: Yeni depolarla anlaşın, çoklu üretim için 1M kâr seviyesini aşmayı bekleyin. 1M barajı sonrasında çoklu üretime giriş yapın.
1. seçenekte neden 1 ürün söylediğimin de matematiğini bir örnekle açıklayayım:
10.000 adet tshirt üretimi gerçekleştirdiğinizi varsayalım. Bunun maliyetleri TL olarak yaklaşık:
- 8 TL tshirt dikimi,
- 2 TL tshirt boyası/işlemesi,
- 1 TL ense markalama
- 1 TL tshirt eteği markalama olacak.
10.000 adet tshirt için yaptığınız maliyet de iskontosuz 120.000 TL'ye tekabül edecek.
Ücretli kargo prensibiyle yaptığınız satışta ilk 2.000 tshirtü 50 TL'den -> 100.000 TL
İkinci 2.000 tshirtü 45 TL'den -> 90.000 TL satış yaptığınızda hem maliyetiniz çıkmış, hem de kâra geçmiş olacaksınız. Bu aşamada ikinci ürün için tekrar üretim bandına dönebilirsiniz. Hem de riski en aza indirgeyerek adım atmış olursunuz.
Çoklu üretim işine girdiğinizde birim maliyetlerinizde hafif de olsa yükselme olacağı için hem kâra geçişiniz gecikecek, hem de bu aşamada kontrol mekanizmanız zorlaşacaktır.
2. seçenekte 1M barajını beklemeniz de, yine sizin ekonomik gücünüzü yükseltecektir. Yatırım öncesinde kenarda bir risk sermayeniz oluşacak, olumsuz durumlar ve promosyonlar aşamasında da bu sermayeye rahatlıkla dokunabileceksiniz.