Bu Huawei konusunda çoğu kişi haberlerde görülen çerez bilgilerle yorum yapıyor ve takım tutar gibi bir taraf tutuyor. Biz sektörün içindekiler olarak duruma farklı bakmalıyız.
Huawei sorunu aslında ÇİN-ABD ticaret savaşı yüzünden oluyor. Yarın bir gün birisi koşulları kabul ettiğinde çoğu sorun geçici olarak çözülecektir. Büyük ihtimalle de ÇİN bazı tavizler vererek ticaretini koruyacaktır.
Huawei kendi işletim sistemini yapsa dahi ABD izin vermediği sürece Google ürünlerini yine kullanamaz. Yarın öbür gün işler kızışsa (ihtimal vermiyorum) Whatsapp, Facebook bile çalışmaz. Sadece işletim sistemi kurmak yetmiyor. Keşke en başta kendi işletim sistemiyle başlasalardı. Burada uygulama desteği, büyük şirketlerin Huawei işletim sistemine kendilerini entegre etmesi ve yasal olarak sorun yaşamıyor olması gerekiyor. Webmaster olarak biz bile Google varken Bing webmaster servisini pek kullanmıyoruz. Alternatif servisler elbet önemli ama lider servisleri aniden bırakamaz, onlarsız iş yapamazsınız.
Huawei'nin ABD ile sorun yaşamasının en büyük sebebi de telefonlar değil, bilişim sektöründeki ürünleri ve özellikle kurumsal firmalarda, devlet firmalarındaki teknolojik ürünleri diyebiliriz. Taraf tutmak yerine biz hem ülke olarak hem bireysel olarak bu işten ne kazanabiliriz. Sitelerimizdeki kullanıcılara yönelik neler yapabilir ve geliştirebiliriz diye düşünürsek daha yararlı olacaktır. ÇİN-ABD ticaret savaşının muhabbetini yapmak bize birşey kazandırmayacak. Kendi hayatımıza odaklansak daha doğru olacaktır.