Beyler Çin'in son 20 senedeki atılımı ve teknolojik gelişimini kendi başına yaptığını mı sanıyorsunuz?
Çin dünyanın en büyük endüstriyel hırsızıdır.
Çin sistematik olarak devlet eli ile internet üzerinden teknoloji çalmaktadır.
Daha geçende Çinde imal edilen tüm anakartlara sistemi hacklemek için fazladan özel bir çip yerleştirildiği ortaya çıktı.
Amerika çinde üretilmiş anakart kullanan tüm bilgisayarları devlet dairelerinde yasakladı.
Çin'in tüm endüstriyel gelişimi fikirve teknoloji hırsızlığı üzerine kurulu.
Amerika'da sonunda bu duruma tepki göstermeye başladı, çünküdevletin başına bir iş adamı geçti.
Amerika bir casus uçak geliştiriyor bir bakıyorsunuz 2 sene sonra Çin de casus uçak geliştirmiş.
Çünkü Amerikan uçağının tüm çizimleri ve alaşım formüllerini çalıyorlar.
Şirketlerin finans bilgilerini çalıyorlar.
Ve sistematik olarak bu bilgileri kullanarak teknoloji üretiyor ya da finansal piyasalardan kar ediyorlar.
Adamlar tekonoloji hırsızlığı ile uzay istasyonu inşaa ettiler.
Dikkat edin internet hızı arttıkça Çin'in teknoloji ivmesi de arttı.
Yani aslında Trump reisten nefret ediyorum.
Ama Çin'in yarattığı bu haksız rekabet yüzünden dünya ticari dengeleri 3. dünya savaşını çıkarabilecek kadar bozuldu.
Çin'de 1,5 milyar nüfus var ama Amerika'nın 300 milyonluk nüfusu kadar alım güçleri yok.
Yani Amerika'nın iç pazarı daha büyük. Önemli olan adam sayısı değil alım gücü.
Diğer yandan Amerika ve Almanya gibi ülkeler Çin'e muhtaç değiller, aynı ürünleri biraz daha pahalıya kendi ülkelerinde imal edebilirler.
Bizimle karıştırma hocam, biz kendimiz yapamadığımız için Çin'den ara malı ithal ediyoruz, Amerikalılar yapamadıkları için değil daha ucuza geldiği için Çin'den mal ithal ediyorlar.
Bu Amerika ve Avrupa'da biraz enflasyona neden olur o kadar.
Adamlar zaten enflasyonsuzluktan şikayet ediyorlar.
Çin dış pazarını kaybederse sadece iç pazar ile ayakta duramaz.
Sadece Çin değil, Çin ile bağlantılı tüm asya ekonomileri, çöker...
Ben alım gücü olarak söylemedim hocam 1.5 milyar nüfusu. Adamlar tüm sosyal medyaların, mesajlaşma programlarının, arama motorlarının kendi sistemlerini kurdu. Dünyaya muhtaç değiller adam whatsapp olmasa bizde ağlar ama çinde bak whatsapp kullanan varmı, google kullanan varmı. O bağlamsa söyledim, alım gücü olmasa bile abd çine öyle büyük zarar veremez anca böyle şov yapar.