Uzun zamandır aklıma takılan bir soru var. Yabancı forumlarda da yanıt bulamadım. Buradaki arkadaşların bir fikri vardır belki.
Konuyu şu şekilde özetleyeyim:
Örneğin ben elma satışı yapan bir siteyim. Ancak siteme giren insanlar armut da satın almak istiyor. Ama benim armut satışım yok. Ben sitemin ana menüsüne "armut satın al" diye bir dış bağlantı ekledim ve müşterileri farklı bir siteye yönlendirdim diyelim. Aynı şekilde armut satışı yapan site de üst menüsünde "elma satın al" diye bana yönlendirdi. Üst menü vurgusunu özellikle yapıyorum. Footer linki falan şeklinde değil, baya sitenin ana menüsünde oluyor bu olay.
Böyle bir durumda Google bu durumu nasıl değerlendirir?
1) İki site de birbirine yakın bir kategoride, meyve satışı yapıyor. Dolayısıyla çok alakasız bir siteye link verilmemiş oluyor. Her iki siteye girenler de öteki sitenin içeriğine ilgi duyuyor. Bu durum iki site için de bir artı mıdır? Google bunu spam olarak algılar mı?
2) Normal şartlarda site içerisinde gezinmek için yapılmış olan bir menüde dış bağlantı kullanmak seo'yu olumsuz etkiler mi?
3) Böyle bir durumda siteler birbirine dofollow mu yoksa nofollow mu link vermelidir?
Bu konudaki yabancı bir örnek için www. lifehacker.com'a bakabilirsiniz. Menüsünde birçok teknoloji sitesine link vermiş (aslında tam ana menü sayılmaz, top bar denilen yerde duruyor linkler ama aşağı yukarı benzer bir durum)