13 tl imiş. 23 olmuş.
Nasıl erimek bu?
Görmüyor musun artmış!
Kıymet bilmezler sizi...
Aralık ayında Martial Law öncesi 30-32 civarlarında olan 1 Euro karşılığı hryvnia, martial law ile 32-35 aralığında anlık yükselmeler yaşadı. Bankalar martial law sonrası döviz satışını sınırlandırmaya, döviz vermemeye çalıştı. İnsanlar Euro / USD alabilmek için var olandan farklı rakamlar ödemek zorunda kaldı.
Ukrayna yeni bir seçim atlattı. Hiç sevilmeyen liderleri çikolata satıcısı Poroshenko liderliği kaybedince, yeni sevilen bir lider gelince, ülkede umut ışığı doğdu. Bu durum Moskova'ya bile yansıdı. Otomatik olarak 29.37 seviyelerine yükseldi hryvnia, euro karşısında.
Ukrayna ekonomik anlamda ilk defa bir pozitif ivme alırken, ABD'de gözlemlenen Rus S300 defans sistemi, Ukrayna'nın silah sızdırdığı düşüncesini Moskova'da tartışılır hale getirdi. Haliyle bu da borsaya vurmaya başladı.
Türk parası değer kaybederken, Ukrayna parası değer kazandığı için bu fark oluşuyor. Bu konu tek taraflı Türkiye'nin bir şeyler kaybetmesinden kaynaklanmıyor. Bugün ki oran şu tarihlerde de tamamen aynıydı;
Eylül 2018
Mart 2014
Mart 2013
Mart 2012
Ağustos 2011
Ocak 2008
Yıllardır aynı seviyelerde kalıyor, bazen ciddi fark oluşabiliyor. Çünkü Ukrayna bizden çok daha kötü durumda dalgalanma yaşıyor.
Bu notu, yıllardır Ukrayna'da, Rusya'da yatırım yapan ve gözlemleme yapan bir yatırımcı olarak söylüyorum.
Merakımdan sormak istedim, TL'nin değer kazandığı bir para birimi var mı hocam?
Yanıt eğer yok ise; Türkiye tek taraflı birşeyler kaybetmiş demektir. Yoksa yine mi yanlış çıkarımda bulundum.