Misafir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,
Arkadaşlar sizce de bu alibaba sitesindeki tedarikçi adı altında uygulanan fiyatlar çok fazla hatta komik değil mi ?

Bir sektör için araştırma yaptım da Yuh yani. +100 adet için adet başı 74 TL dediği ürünün üretimine başlasak Allah belamı versinki 5 TL yi geçmez maliyeti.

Adamlar resmen yoluyor ya. Hem bizi, hem de o ürünü satmaya başlayacağımız müşterimizi. Enflasyon tabi artar.

Şimdi ben bu sektörde fiyat olarak hep bunları gördüm. Ben bunun üretimine başlasam, biri de adamakıllı ucuz bir kargo şirketi kursa 5 TL maliyet,5 TL kar, 10 TL vergi reklam (atıyorum) 5 TL kargo. Etti mi sana 25 TL toplamda.

Yukarıdaki ürünü kurdu gelse en az 100 TL ye satmak zorunda.

Birinin üretim nasıl yapılır? Eğitim setini vermesi gerekiyor bence. Milyonluk fabrikaya ihtiyaç olduğunu da sanmıyorum. Bu iş bu kadar zor olmamalı.

Bir ürün tasarlandıktan sonra nasıl üretimine başlanır ? Hangi mühendisler gerekir, makine nasıl belirlenir bu gibi şeylerden anlayan biri detaylı bir bilgi aktarsa keşke foruma.

Resmen enayilik mevcut durum. Çin'i zengin ediyoruz. Vallahi Trump reis haklı.

Aynı üründen 100 bin adet almak istediğinde senin imal etmeyi planladığın rakamdan verirler.
Yok ben kendim üreteceğim dersen de bahsettiğin rakamlara imal etmek için 100 bin parça satman lazım.
Alibaba'daki satıcıların artık çoğu imalatçı değil, aracılar. Fabrikalar ile anlaşıp mallarını Aliexpress üzerinden satıyorlar.
Ve 100 tane de alsan 10 bin adet de alsan benzer kağıt kürek işleri ile uğraştıkları aynı mesaiyi verdikleri düşük adetli alımları engellemek için yüksek fiyat veriyorlar.
İyi iş yapan imalatçıların fabrikaların çoğu pazarlamaya efor harcamıyor, aracılar o fabrikaların ürünlerini satıyorlar.
Çin'de bir fabrikadan 100 tane ürün alma şansın pek yok. Fabrikalar için minimum sipariş adeti 1000 hatta ciddi fabrikalar için 10 bin.

Çin'den daha ucuza imal edebileceğine inanman garip.
Çok karışık olmayan bir ürünün kalıbını yaptırmak 100 bin liraları buluyor.
Ne oldu? 100 bin satabilmen lazım ki sadece kalıp maliyetin parça başı 1 liraya düşsün.
Daha baskı ve plastik maliyeti yok.

Şirketi kurdun, atölye fabrika kiraladın, imalat için makine teçhizat aldın.
İmalat için sanayi bakanlığında yok kapasite testi alacaksın, yok iş güvenliği uzmanı bulacaksın, TSE den onay, CE belgesi, iso9001 vesaire bir ton meseleyi hallettin.
Tüm bu kuruluş masraflarına bir de hammadde, eleman parası, enerji vesaire gibi döngüsel masrafları ekleyeceksin.
Tüm bu maliyeti parça başına böleceksin.

Muhtemelen ilk bir kaç milyon üründe kar etmeyeceksin.

Basit bir tarak var. İmalatında kullanılan plastim 50 kuruş etmez.
Bu tarak toptanda 5-6 lira perakende de 10 liraya satılıyor.
Sen şimdi kafandan ben bunu 2 liraya mal etsem satarım diyeceksin.
Ama kalıbını yaptırıp imalatına başlamak için 100 binlik olacaksın.
Sen toptanını 2 liraya vermeye başladığın anda 5-6 liraya satan rakibin toptanını 1,5 liraya düşürür.
Çünkü adam senelerdir milyon adet satmış ve imalat maliyetleri inanılmaz düşmüş.
Seni batırana kadar 1,5 lirada verir. Sen 1,5 liradan veremezsin zarar edersin.
Sen batınca tekrar fiyatı 5-6 liraya çeker.

İmallatta önemli olan pazar ve parça başı maliyet.
Sen bir işe 10 sene sonra giriyorsan karşındaki rakibinin parça maliyetlerine ulaşmak için sürekli işletme sermayesi ile zararı sübvanse etmen lazım.