Asda, tesco gibi marketlerde ürün bulunmaması da mı online alışveriş yüzünden? Hemde londra gibi bir şehirde...
2-3 yıl öncesine kadar İngiltere'yi önerebilirdim ama şuan için maalesef öneremiyorum.
İngiltere'de para kazanılmaz demiyorum, çalışırsan her yerde kazanırsın ama kötüye giden bir sistem ve toplumda bozulmalarla birlikte suç oranlarının arttığı ortada.
Londranin neresinden? Ingilizlerin orani %20 gecmedigi mahallelerden mi? Londra dedin de baya genel olmus.
Marketlerde urun bulunmamasi ilk defa sizden duyuyorum. Genelde alisverisleri Waitrose'tan yaparim, nadir de TESCO'dan da yaparim. Bakkal niyetinde de Sainsbury kullaniyorum, eve yakin diye. Ve hic birinde urun bulamadigimi gormedim. Istedigimden cok fazla urun var. Sadece Sutun 20 cesidi var! Et ve peynir ise yuzlerce cesit var. Patates havuc pancar gibi urunler de ayni durumda, onlarca secenek var. Turkiyede hic bir markete bulamayacagin kadar fazla kisacasi. Ve bir saat calisarak bir ailenin en sagliklisindan (etinden sutunden sarabindan sebzesinden meyvesine kadar) bir haftalik market alisverisini yapabilirsin. Bunu Turkiyede yapabiliyormusun? Tabiki de HAYIR! 1 Saat calisarak ancak 10 kuru simit alirsin.
Sadece Brexit gerceklesirse gumruk vergisi cikacagi icin avrupadan gelen urunler biraz daha pahallanabilir, o kadar.
Suc oranlari ise dedigim gibi, gheto da yasarsan suc coktur, duzgun bir yerde yasarsan suc azdir. Mesela simdi
https://www.police.uk/ sitesinden yasadigim bolgede Crime Map'e baktim, son 3 ayda 70 suc islenmis. Yarisindan fazla "Anti-social behaviour" olarak kayda gecmis, yani soktakta taskinlik cikartanlardir. Geri kalanlarin cogu da "bisiklet hirsizligi" veya Shoplifting (magazalardan urun calma), Ancak 3-4 tane siddet veya daha agir suc islenmis.
Herkesin herkese saygili olugunu, insanlara ve yaptiklari islere deger verdigini, huzurlu bir hayat surebilecegini, uzun vade plan yapabilme imkanin oldugu gibi gerceklerinden ise hic bahsetmeye gerek yoktur.
Turkiyenin bir seyde daha iyidir, gunesi ve havasi. Havaya da zamanla insan alisir.