Yazın karadeniz turu yapmış biri olarak bir kaç deneyimimi paylaşayım. Bir tur firmasıyla gittim.

Öncelikle araçla gidecekseniz karşınıza girmek istemeyeceğiniz yollar çıkacaktır. Örneğin tek şeritli bir yol düşünün. Tepeye kadar çıkıyorsunuz. Fakat gel gör ki bu yol iki taraflı. Çok riskli yollar var ve iyi bilmediğiniz bu yollar ciddi riskler içeriyor. Yağmur, kaygan zemin, kötü hava şartlarının orada hiç eksik olmadığını da unuymayın. Bu yüzden tavsiyem sahsi aracınızla gitmemeniz, turlarla gitmeniz. Fakat dezavantajı onun da cok fazla. Zilkale yanlış hatırlamıyorsam öyle bir yola sahipti. Konaklama boylece daha ucuza gelecektir.

Çok popüler olmuş yerler hüsran yaşatacaktır. Örnek:

Uzungöl. Fotoğraflarda görünenden çok uzak. her yer işletme olmuş. Keyif sürebileceğiniz bir yer değil artık bu sebeple.

Sümela: Maalesef giriş yok. Uzaktan bakabiliyorsunuz.

Ayder: Bir çok yer gibi orası da satılmış bir yer. Gittiğinizde karşılşacağınız en yoğun manzara kara çarşaf manzarası olacaktır.

Nitekim bir çok yerde de durum böyle.

Turla gideceklere de bilgileri olsun diye söylüyorum. Tur firmalarındaki rehberlere fazla güvenmeyin. Tur firmasına da. Ek para kazanmak için daha önce anlaşmış olduğu yerlerde yemek yedirmektedirler. Fakat şöyle bir sistem oturtmuşlar. 2 Kişilik yemek ya da kahvaltıları 4 kişi yemektedir. Ona göre masalar ayarlanıyor. İki kişilik oturmak istediğinizde maalesef oturamıyorsunuz. Masaları dörtlemek zorundasınız. Anlaşmalı restoranlarda gerçek menü değil tura özel menü geliyor. Fiyatlar da haliyle farklı geçirmeceli. Hediyelik eşya, çay, vs almaya götürülen mağazalarda %100 zamlı satılıyor. Bilinçli şekilde. Çünkü anlaşmaları var. Her alışveriş notkasına burası buradaki en iyi yer diye goturuluyor ve faiş rakamlardan satış yapılıyor. Tabı burada kim kazanıyor? Tur, rehber ve mekan sahibi.

Bu rezillikler yaşadıklarımızın %50'si bile değil emin olabilirsiniz. Yemeklerden zehirlendiğimizi falan saymıyorum bile.

Bu rezil firma ise JOLY TUR. PİŞMANLIKTIR.