Atm'nin paraya el koyduğunu şuana kadar görmedim, duymadım hocam. Anca yutar diye biliyorum. Sahte vb. durum varsa parayı kabul etmeyip geri veriyor diye biliyorum
ATM parayı yuttuğunda o an geri alamadığınız için el koymuş oluyor ve monitörde "Güvenliğiniz için paranıza el koyulmuştur" benzeri bir yazı yazıyor, yazı bankadan bankaya değişiyor ama genel olarak bu anlama geliyor. ATM içerisinde 10 farklı hazne mevcut, bunların ilki müşterinin gördüğü yatırma veya çekme haznesi, 6 adeti kağıt banknotlar için, 1 adeti bozuk paralar için, 1 adeti el koyulan kredi ve banka kartları için, 1 adeti de geçersiz veya sahte paralar için. ATM'nin bulunduğu lokasyona göre haftada bir kaç kere olmak üzere bankanın teknisyenleri ve güvenlik görevlileri gece saatlerinde ATM yanına gelerek hazneleri doldurur ya da boşaltır, eğer el konulan kart veya para var ise ATM'nin bağlı olduğu banka şubesine götürülerek teslim edilir, banka tutanak tuttuktan sonra rafa kaldırır. Eğer para veya kart bir hata sonucu sıkıştığı için ATM el koyduysa, bankaya dilekçe ile başvurduğunuzda 5-7 iş günü içerisinde geri alabilirsiniz. Zira bazen para kırışık olduğu veya içeride katlandığı için de el konulabiliyor.
Para sahteyse de belirli periyotlarda bu sahte paralar TC Merkez Bankasına teslim ediliyor, çeşitli expertiz ve değerlendirme raporlarından sonra imha ediliyor. Önceki yorumuma gelecek olursak yasal süreç olan 10 yıl geçildiği için ATM'nin parayı geçersiz bir kağıt olarak tanımlaması muhtemel olacaktır, bu yüzden riske atmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Bunu yarın ATM'ye para boyutunda boş bir kağıt vererek deneyebilirsiniz. Teşekkürler, iyi geceler