Avrupa, Amerika artik akademisyen istemiyor. Ucuz is gücü lazim.
Akademisyenlerin calisacagi isler icin yeterince issiz avrupali var.
Ucuz is gücünü de AB'deki fakir ülkelerin insanlarindan aliyorlar.
Bu sebeple, yurtdisina cikip para yapma dönemleri artik bitti diyebiliriz.
Yurtdisina cikip basarili olabilecek, tutunabilecek arkadaslar da zaten Türkiye'de kalsa kendi alaninin krali olacak adamdir.
O adam dünyanin neresine gitse tutunur.
Konu sadece para değil bence. Biraz şansınız yaver gider biraz da azimle çalışırsanız Türkiye'de de gayet güzel paralar kazanabilirsiniz. Benim için konu huzur. Etrafımızdaki kara cahil ve anlayışsız insanlardan, hukuk ve devlet sistemine olan güven yoksunluğuna kadar birçok şeyden dolayı fırsatım olsaydı giderdim. Bu ülkede nüfuzlu birisinin oğlu size arabasıyla çarpıp tüm kemiklerinizi kırsa polis bile olsanız hapis yatmadan çıkabiliyor. O alemlere devam ederken siz kara toprağın altında çürüyorsunuz. Oligark bir güç ülkede var ise hiç kimse güvende değildir. Şimdi batıyla kıyaslayınca terazi batı kısmında daha ağır basıyor benim için.
Kara cahil ve anlayissiz insanlardan kurtul tabi gel avrupaya, Seni irkci, yabanci düsmani ve bencil insanlarin yanina alalim.
Hep söyledim, söylerim. Almanya Almana güzel. Italya Italyana. Fransa Fransiza.
Kisa bir aniyla konuyu baglayalim.
Bir gün bürodan ciktim, kapinin önünde sigara iciyorum. Arkadasim da asagiya inince eve gidecegiz.
Bu arada bir alman yanima yanasti ve "bir sigara da bana versene" dedi.
Hickimeyi geri cevirmem, onu da cevirmedim ve bir tane verdim.
Ates de ver dedi, verdim.
Döndü arkasini gidiyor.
Bana tesekkür etmen gerekmiyor mu? diye sordum.
Bir sinirle geri döndü "neden tesekkür edecek misim, sen burada dogmadin, bizden degilsin, bunu yapmaya mecbursun" dedi.
"burada dogdum, Köln'lüyüm ben" seklinde cevap verince bu sefer baska bir yerden girdi ve "alman vatandasi degilsin, alman degilsin sen"
Gülümseyerek öyle olmadigi halde dedim ki "ben de alman vatandasiyim, kimligimi görmek ister misin?"
Sinirlendi ve dedi ki, "sen sadece kagit üzerinde almansin"
Simdi sen Türkiye'de dogmussun, diyelim ki ciktin yurtdisina dili ögrendin ve hatta aksansiz konusmaya basladin.
Vatandasligini da aldin o ülkenin.
Sonuc?
Bunun sana gündelik hayattaki getirisi bu "kagit üstünde X vatandasi, pratikte yine yabanci"
ve ekleyelim, bu konuda Unesco raporlari da mevcut.
Almanya'da alman ismini cagristirmayan bir isimle ayni sayida is görüsmesine cagrilabilmek icin 8 kaz fazla is basvurusu yapmaniz gerekiyor.
Ayni sey hayatin her alaninda ayni, ev kiralarken, kredi alirken, ticaret yaparken ve hatta alisveriste.
Gündelik hayatin bir parcasi bu.
Yapmayin demiyorum.
Hatta böyle bu ülkede yasanir mi diyenler mutlaka ciksin yurtdisina.
Tavsiye ediyorum.
Bu hayallerle yurtdisina cikan mimar, mühendis vatandaslarimizin avrupa'da is bulamayip, dönercide tabak toplayip, bulasik yikadigini gördüm.
Elinde paspas temizlik yaptigini gördüm.
Gururumu incitti o halleri ve zamaninda eksi de
su mesaji gönderdim.
Bu mesaj sayesinde 30'dan fazla insana en azindan masabasinda calisabilecekleri bir is ayarladim.
Oradan bakinca toz pembe görünüyor olabilir ama buralar düsündügünüz gibi degil arkadaslar.