ABD ev hakkındaki hesaplamanız yanlış hocam. Orada o iş öyle olmuyor.
Şöyle siz evin fiyatına veya kirasına bakıosunuz. Ama orda herkes mortgage kredisiyle alıyor evi. 30 yıl vade ile alıyolar. Bu yüzden çok iyi yerde harika evler aylık 200$ taş çatlasın patlasın 500-600 $ oluyor. O da ev çok iyi.
Yani adam ev benim olayına girmiyor. 30 yıllık krediyi çekiyor. 200-300 dolar kira ödüyor. 50$ taksitlede Challenger alıyor. Geriye kalanın 800$ civarı da iyi beslenme ve temel giderlere gidiyor.
Yani adam 2000$ alan en alt tabaka olsa bile evi mükemmel arabası iyi beslenmesi ve geriye kalan parayla da satın alma gücü oluşturuyor. Gayet iyi yaşayıp gidiyor. Ev belki bana kalması ifade etmez bişey ama çocuğum büyüyünce ona kalır diyor.
Ki ABD de benim bildiğim , tabiri caizse bizim ülkemizdeki cahil,sokak serserisi okumamış adamın hayatı böyle. Gerisi en aşağı aylık 4-5 bin dolar alıyor. Mutlu mesut hayatını yaşıyor. En büyük dertleri de hoa ücretleri. Orada hoa ücreti diye bişey var. Evde yaşıyosan bunu ödüyosun. 2-3 ay ödemessen evinden bile atıyolar ev sahibi de olsan. Onu da 50$ filan olan evleri tercih ediyorlar. Zaten güvenlik,özgürlük,adalet gibi dertleri yok.
Şimdi bidaha hesap yapabilirsiniz.
Yorumlamam bu kadar.