Diğer konunuz ile birleştirip bir cevap vereyim size, mali müşavirlerin en yoğun olduğu dönemde yazmışsınız dönüş sağlamamaları için bir sebep. Etiket bildirimi gelince okudum kısaca yorum yapayım. İşinizi kaybetmenizin stresi olabilir veya uzmanı olmadığınız konuya gereksiz detaylı girmeniz, mevzuattaki bütün bilgileri iç içe sokmuşsunuz, karıştırmışsınız. Aklınızın karışması çok normal.
Öncelikle gider pusulası kullanma hakkı defter tutan tacirlere aittir yani siz kullanamazsınız. Gider pusulasını kendileri düzenleyip size imzalatırlar. Gelir vergisi kanunu madde 18 e göre vergi mükellefi olmadan da bahsettiğiniz faaliyetleri yürütebilirsiniz. Ancak 94 maddede yazan oranlarda iş yaptığınız vergi mükellefinin vergileri sizin adınıza ödemesi gerekir. Bu da sizin için bir dezavantajdır. Benim hizmetim taklit edilemez üstündür diyorsanız zaten fatura,fiş olmaksızın bu şekilde sizinle çalışırlar ancak bir rekabet söz konusu ise fatura kesen freelancer her zaman avantajlıdır.
Yaptığınız iş kolu nedeni ile basit usule tabi olamazsınız, kosgeb ,e-fatura, paraşüt, nace gibi düşünceleriniz konu ile ilgisiz hep sonraki detaylar. Ancak bir iş yapıyorsanız o iş kolundan kazandığınız parayı mutlaka tanıtımınıza ve gelişiminize, işiniz ile ilgili alanlara yatırmanz gerekir.