Bilgili arkadaşlar,
Yaklaşık 2 ay önce işten "AYRILMAK" zorunda kaldım. Bir kaç firmaya düzenli olarak iş yapmak için görüştüm, freelancer olarak evde hizmet vereceğim. Herhangi bir firma açma girişiminde bulunmadım fakat araştırmalar yaptım, Öncelikle "arızi kazançlar" diye bir terimle karşılaştım araştırdım fakat fazla birşey anlamadım yani adamlar öyle tabirlerde bulunmuştu türkçe biliyormuyum bir an kuşkuda kaldım HERNEYSE, bu arızi kazançları ikinci soruşum süreklilik arz etmeyen işler diyerek geçiyor arızi kazançlar gelir idaresi başkanlığında madde madde yazmış adam ANLAMADIM abi MA*LIM anlamadım. Sokak ağzı türkçesi diye telafuz edeyim bu şekilde anlatacak birisi varsa çok sevinirim
* Gider pusulası; defter tutan işletmecilerin,defter tutmayan kişilerden satın aldıkları mal veya hizmet olarak tanımlanmış. Şimdi ben çalışığım firmalarla, firmam olmadığı halde gider pusulası kestirebilirmiyim.
Gider pusulası örneğinde, üst bölümünde satın alan firmanın adı vergi numarası,kaşe,adresi yazacak demişler aynı zamanda alt tarafında da satıcı olan kişinin adresi vergi numarası firma bilgileri yazılacak diye bir blog yazısı okudum beni sonucuna varamadığım bir çelişki içerisinde bıraktı. Şimdi firmam olmadığı halinde kendim freelancer olarak firmaya gider pusulası kestirdim, sanırım alacağım ücrettende vergi vermiş oluyorum.
? Gider pusulasında vergilendirme kaçtır
? Gider pusulası dediğimiz şey firma olmadan çalışan kişilerin belgelediği ve vergi verdiğimi bir sistem mi
? Gider pusulasını her firma türü kesebilir mi
? Gider pusulası kesmek için bir kuruma başvuru yapmak gerekiyor mu
? Firma açmadan ne kadar gider pusulası kestiririm, bir sınırı varmı
? Freelancer olarak firmam olmadan çalıştım ve firmalara, benim firmam yok fiş,fatura kesemem, gider pusulası kesin imzalayayım dedim, firma buna yanaşmadı yada "AMAAN KARDEŞ BOŞVER" vb. cevaplarda bulundu yani gider pusulası kesmek istemeyen firmaya hizmet verip ücret almam gerekirmi yada gider pusulası kesmeyen firmaya hizmet vermeyim mi
Firma açmadan freelancer olarak çalıştığımda verdiğim hizmetten fiş,fatura kesmediğimde devletle ilerde "BİR B0K" çıkar diye korkuyorum, iş yapmak istemiyorum. Bu sorunumu firma kurmadan nasıl çözebilirim?
Bazı arkadaşlarım sağ olsun bir konumda yine "firma açmadan çalışmak" sorusunu sormuştum "ufak tefek ama sürekli girdi çıktılar oluyor farklı farklı banka hesaplarına paylaştır" diyenler oldu tamam eyvallah ama ben bu işlemi yapmaktanda çekiniyorum, sizce
? Bu şekilde farklı banka hesaplarıma paylaştırmaktan çekinmelimiyim, çekinmemelimiyim
? Firma açmadan bu şekilde çalışmam sizce ilerde sıkıntı çıkarır mı
? Firma açmadan bu şekilde ne kadar çalışabilirim, arızi kazançlar bu kategoriye giriyor mu
? EFT/HAVALE açıklamasını sizce müşterilerime boş bıraktırayım mı yoksa ne hizmeti veriyorsam onları yazmalarını rica mı edeyim
? Firma açmadan freelancer olarak yıllık maksimum ne kadar kazanabilirim bir sınır varmı eğer varsa bu sınır arızi kazançlardaki gibi "33.000 TL" midir, yoksa yaptığım iş arızi kazançlara girmiyor mu
"FİRMA AÇMADAN KARDEŞİM HİÇ BİR ŞEKİLDE HİZMET VEREMEZSİN ARIZİ KAZANÇLARDA SANA GÖRE DEĞİL SEN GEL ŞAHIS FİRMASI KUR BAŞIN AĞRIMASIN FİRMA AÇMADAN FREELANCER OLARAK ÇALIŞSANDA İLERDE VERGİ VERMEDİĞİN ORTAYA ÇIKAR GEÇMİŞE DÖNÜK CEZA YERSİN ANLAŞILIRSA DİYEN BİLGİLİ KİŞİLERE"
Tamam şahıs firması açmaya kalkıştım, cepte 5 kuruşu geçtim 1 kuruş yok,
? KOSGEB'in verdiği genç girişimci desteği 2018.12.31 tarihinde son buldumu yeni yılda bu girişimcilik desteği kalktımı, Bulunduğum şehirde kosgeb binasına gittim ve sorduğumda aldığım cevap o kadar miktar kosgeb destek çıkmıyor genç girişimciler geçen yıl aralık 31'inde sondu dedi. Yani şuan şahıs firması açarsan açtıktan 1 yıl sonra 5.000 TL Hibe ediyor dedi ne kadarı doğru
? genç girişimcilere sadece 1 yıl bağ-kur prim desteğimi var
? KOSGEB genç girişimcilik hizmeti yanında iki kelimeyle "KOSGEB Bunun dışında kredi ve eğitim fırsatlarıda bulunur" buradaki eğitim fırsatları nelerdir
"HADİ DİYELİM KOSGEBTEN BİZE BEKLEDİĞİMİZ GENÇ GİRİŞİMCİLİK İLE İLGİLİ FAYDA YOK"
Müşterilere vermiş olduğum hizmetin en açıklayıcı NACE Kodlar
NACE => 62.01.01 (Az Tehlikeli)
NACE => 47.91 (Yeşil Bar)
? Az tehlikeli yazarak ne demek istiyorlar
"TAMAM EYVALLAH BU FİRMAYI AÇACAĞIM"
? Firma açar açmaz e-fatura e-arşive geçmelimiyim
? Defter tasdikleri nedir
? Şahıs şirketlerinde tasdik edilmesi gereken defterler "Zirai kazançlarda işletme defteri-serbest meslek kazanç defteri-çiftçi işletme defteri-işletme hesabı defteri" bunlar nedir bunları TUTMAZSAM ne olur
? Yıllık defter tasdik ücreti nedir ve ne kadardır
? Defter kapanış tasdik ücretleri nedir ve ne kadardır
? özel iletişim vergisi nedir vermezsem ne olur
? Fatura düzenleme sınırı nedir
? Çevre temizlik vergisi ne
? Belediye vergisi nedir
"AZ FATURA KESECEĞİM E-FATURA YERİNE BULUT TABANLI ÖN MUHASEBE PROGRAMLARI KULLANARAK ÜCRETSİZ HALE GETİRİN"
? buradaki az faturadan kasıt nedir
"HIZLI VE DETAYLI FİŞ/FATURA"
arkadaşlar sürekli hızlı fiş fatura kesersem ne olur yada detaylı fiş fatura kesme zorunluluğum varmı yani sen şu hizmeti veriyorsan illa detaylı fiş fatura kesmek zorundasınız dediğiniz
"parasut.com e-fatura"
e-fatura hizmeti için parasut firmasını inceledim sanırım en kaliteli bu ŞAHIS FİRMALARI İÇİN
mali mühür ücreti 150 TL + KDV,
parasut.com yıllık abonelik 660 TL + KDV
şimdi ben parasut.com üzerinden e-faturaya geçmezisem "GERÇEKTEN BULUT TABANLI ÖN MUHASEBE PROGRAMARIYLA ÜCRETSİZ HALE GETİREBİLİRMİYİM İŞLEMLERİMİ"
? bulut tabanlı ön muhasebe programları nelerdir yada tercih ettiğiniz bir program varmıdır
============
Kişisel, sorularım için gerekli gördüğüm bilgilerim,
Tam olarak yaptığım iş (BASİT İŞLER) kısacası dijital reklam ajanslarının yaptığı işler diyebilirim, Web sayfası tasarlamak,sosyal medya yönetimi,reklamları, google reklamları,iç-dış seo hizmetleri, e-ticaret sitelerini yönetmek ve profesyonel olarak hizmet vermesemde kaliteli bir şekilde grafik tasarım hizmeti, bunları yapabildiğim için NACE KODUNU 62.01.01 en uygun olanı olarak gördüm, geleyim diğer yapacağım hizmeti başka firmalara e-ticaret hizmeti vermekten yanı sıra kendimde e-ticaret sitesi kurarak hizmet vermeyi düşünüyorum kendi ürünlerimi stok tutarak yapacağım kargo hizmetide işin içinde dropshoping değil yani kısacası "ORDAN AL BURAYA SAT" kim yapmıyor ki, kim kazanmıyor ki herneyse bu vereceğim hizmettin uygun olan NACE kodu 47.91
hadi diyelim freelancer olarak firma kurmadan iş yapıp hizmet vermek sıkıntı anladım. Ben vereceğim hizmetleri hangi nace kodu ile faaliyet göstermeliyim o hizmetide vercem bu hizmetide vercem, ikili nace kodu kullanabilirmiyim.
TAMAM HAYIRLI OLSUN BİNDİK BİR ALAMETE GİDİYOZ KIYAMETE DEDİM VE ŞAHIS FİRMASINI KURDUM NEYE GÜVENDİYSEM
herhangi bir dükkan kiralamak yada satın almak istemiyorum mevcutta kendi üzerimede bir evim,dükkan,ofisim yok "SANAL OFİS" bunu araştırdım şahıs firması kurduktan sonra sanal ofis kiralasam ne kadar sağlıklı olur artık kiraladığın sanal ofislerdede hizmetler farklı farklı adamlar toplantı salonu ortak çalışma alanlarını haftada şu kadar gün gelebilirsiniz diyorlar şaşırdım. Herneyse şahıs firması açarak evde çalışarka fakat evin adresini göstermeden kiraladığım sanal ofis üzerinden ilerleyebilirmiyim sıkıntı çıkar mı?
Yüzbinlerce mail hesapları var e-mail reklamları vermekten korkuyorum,sosyal medya üzerinden hizmetimin reklamlarını vereceğim firma olmadığım için tedirginlik içerisindeyim.
Kurumlar vergisi,gelir vergisi arasındaki farklılıklar neler ben şahıs firması açtım diyelim fark ediyormu KURUMLAR yada Gelir vergisi?
Yirmi(20) yaşındayım, lise mezunuyum, askerliğim tecilli fakat tecilim biterse 2021 şubatta askerim, açıköğretimden üniversite okuyorum ilk yılım tecilim 2021 de biterse tekrar tecil ettirebiliyormuyum?
Hadi tecil bitince tekrar tecil ettiremiyorum diyelim yada deli bir anıma geldi gittim şahıs firması açtıktan sonra askere gidebilirmiyim yani sizce askere giderken birine firmayı devretmem mi gerekir yoksa gitsem herhangi bir sorun oluşurmu, yada askerden dönmedim diyelim açtığım firmaya ne olur? hiç bilmiyorum
"GELELİM GÜZEL ÖNERİLERİNİZİ"
Sermaye yok,para yok sıfırla kalkmışsın firma açıyorsun başgan,
Sizce bir firmada çalışıp (gerçi iş yok güç yok nerde iş bulacaksam) paramı belli bir miktar (1 yıllık bağ-kur,sanal ofis kiraları,mali müşavir ücretini bir kenara koyup) kazanıp mı şahıs firması açayım?
Tüm kafamdaki sorular bunlar abilerim arkadaşlarım, yazımı üşenmeyip,sövmeden okuyan, cevaplayan herkese SONSUZ teşekkür ederim tanrı sizlere bol kazançlar versin.
NOT: Lütfen devlet kurumlarının bilmediğim türkçe telafuzlarıyla bilgi verdiği kaynakları bana atmayın cevaplayabilecek bilgili arkadaşları sabırsızlıkla bekliyorum. Vergisini vermediğim işi yaparken tırsıyorum.
SON DÜZENLEMEDE YAZDIĞIM ŞEYLER
? Basit usüle tabi olma nedir
" YA KARDEŞİM VAR ŞÖYLE BİR MADDE VAR SENİN VERDİĞİN HİZMET SONUCU YILLIK XXX. TL ÜSTÜNDE KAZANMIYORSAN VERGİYE TABİ DEĞİLSİN XXXXX TL KAZANIYORSAN FİRMA AÇIP VERGİNİ VERECEKSİN KARDEŞ" diye bir maddem yokmu şu ülkede?