sus cahil konuşma
Boşver usta takmayacaksın. Daha evvel o arkadaş ile farklı konuda egosu ve kibri sebebi ile takıştım. Şuan yorum atmak için kendimi zor tutuyorum fakat aklıma Betrayal hocamın imzası geldi.
"- Ustam mutluluğun sırrı nedir?
- Aptallarla tartışmayacaksın.
- Ustam sır bu olamaz bence...
- Haklısın evladım."
Konu sahibine gelecek olursak. Üstat eğer işten başka bir gelirin yoksa, tek yaşıyorsan maddi olarak çok sarsıntıya gireceksen ve borcun var ise kesinlikle borcun bitene kadar işten ayrılma. İşten döndükten sonra akşamları kendini geliştirmek için çabala. Hatta kendini tatmin edecek ekipmanları önce çalışıp maaşınla borcun var ise sildikten sonra edinip ekonomik ferahlığa (biraz birikime) kavuştuktan sonra işten ayrılabilirsin.
Örneğin macbook hayalin var ise konfor istiyorum diyorsan masa-sandalye vs. olur bunları al maaşınla, 2. bir monitörde tavsiye ederim. Ben halen amatör birisiyim açıkçası yaşım 21 olmak üzere senden de yaşça küçüğüm lakin 2009-2010 civarlarında ben bu işlere başladım. (Elbet seni bilemem.) Şöyle söyleyeyim lise çağımda part-time Mersin'de butik ajanslarda iş yapmaya başladım. Tabi bu yaptığım işler basit işlerdi. HTML/CSS düzenleme, wordpress tema entegrasyon vb. Grafik tasarım alanı daha çok hoşuma gitti o dönemler o alanda kendimi geliştirdim. Ticari tasarımlarda ekmek güzel fakat esnafla firmayla gerçekten uğraşması bir hayli stresli oluyor. 1 tık sağa 1 tık sola. Rengi değiştirelim. Arka plana uçan araba ile selektör atan tır koyalım. Neyse işte anladın sen. 2016 yılında Hatay 'da bilgisayar mühendisliği okumaya gittim o dönem de orada işe girdim full time. (2. öğretim okuyordum) Orada çalıştım. Okuldan bazı sebeplerden dolayı atıldım geri memlekete döndüm. Tabi sene 2011-2014 arasında hosting sektöründe iş yaptım bunuda ifade edeyim. Babamın üstüne açtığımız işletme ile güzel gelirler elde etmiştim. Lakin sonrasında yoğun stres ve okulu aynı anda yürütemeyince devir etmiştim bilenler bilir. Neyse esas noktaya tekrar geleyim. Memlekete gelince burada otomotiv mühendisliğine başladım. Baktım tadı tuzu yok istediğim alan bu değil. Okulu bırakıp işe girdim. 6-7 ay kadar çalıştım. Biraz para biriktirmiştim. Hava atmak vb. anlamında söylemiyorum kesinlikle yanlış anlamayın iphone 8plus ilk çıktığında almıştım ve macbook airim vardı 2016 model. Kuzenle beraber dedik iş kuralım millete değil kendimize çalışalım. Ben o 2 cihazı sattım birikimimide ortaya koydum ve sermaye yaptım. Bilgisayarın modeli düşürdüm. Konfor alanım iyice daraldı. Ofiste masa sandalye bile kırmalı masalardan oluşmaktaydı. Ama mutluydum. Tabi aylık SMMM gideri, KDV damga vergisi, BAĞKUR, ofis kirası, elektrik-su, internet faturası ve yaşamsal giderlerim aylık 2500-3000 tl bantlarındaydı. Para suyunu çekti hızla. Metanet ile direndim. O dönemler wordpress tema entegratörlük yapayım oradan yolumu bulayım dedim olmadı. Ve motivasyon önemli olan faktör burada. Motivasyon yoksa olmuyor cidden abi, vallaha diyorum bak. Onu sakın kaybetme ama bir şeyi yapmak içinde uygun zamanı kesinlikle bekleme o vakit hiçbir zaman gelmiyor. Sonrasında baktım işler olmuyor r10da da ekmek kalmadı. Bu sefer az kafayı farklı yöne çalıştırdım. HTML/CSS/JS ya da web arayüz tasarımcılığı değilde biraz daha işin yöneten tarafında olmayı tercih ettim. Açıkçası evet bir vasfı yok kimisine göre. Yaptığım tek iş pazarlama-müşteri bağlama, müşteri bağladıktan sonra işi benden daha iyi bilen uzman birisine yaptırma. (Tabi burada network önemli ama en güzel network R10 bizim için.) Açıkçası doğru konuşmak gerekirse bugün dışarıda özel değil hazır tasarım isteyen firmalar çok. Bir işin kalem kalem maliyetini söyleyeyim sana ortalama 4000 TL ye iş aldığında; envato HTML tema lisans ücreti; 100 TL bantlarında, hosting 50 TL, alan adı 55 TL. Tabi kdv ve gelir verginide düştükten sonra eline yarı yarıya para kalıyor en kötü. (Ofis giderlerininde bir dilimini düşüyorum.) Aylık hacmine bağlı pazarlama yeteneğin varsa bu işi bile yapabilirsin. İyi ekmek var. Tabi bunda da risk var mı elbette ki. Nedir bu riskler? Müşteri yapılan işi beğenmez, ya da işi verdiğin adam işi aksatır burada papaz sen oluyorsun. Süreçleri iyi takip edip yönetmek gerek... Karar senin ben deneyimimi ve izlediğim yolu anlattım. Şuan firmam 13. ayında.