yalnız şunları eklemek istiyorum. mevcut işinizi bırakmak için en az ordan aldığınız maaş kadar haricen kazanıyor olmanız gerekiyor aksi halde işi bırakırsanız zora düşersiniz. hele ev geçindiriyorsanız kendi döngünüzü kurmadan çıkarsanız ev geçindiremezsiniz ve sıkıntı olur. kendiniz kazanmaya başladınız ve işten çıktınız diyelim o zaman yine bir süre çok çalışmanız gerekir çünkü iş almak, iş bitirmek, özellikle de emeğinizin karşılığını almak Türkiye şartlarında biraz zor. piyasada sizin yaptığınız işi daha ucuza yapanlar var. en iyi yöntem yurtdışından müşteri bulmak. 750 dolarlık iş alsanız bugün 4300 tl yapar. 750 dolar yurtdışındakiler için 750 tl gibi birşey ama bizim için 5 katı demek. her ay en az 750 dolar kazanacak kadar yurtdışındaki müşterilere iş yapmanız lazım. yurtdışındaki müşteriler parayı verir ama işi tam ister. tam bitirmeden para ödemezler. bunu başarmak gerçekten uzmanlık gerektiren bir iş. dışardakiler parayı öder tam iş ister, içerdekiler parayı ya ödemez ya az para teklif eder işi tam ister. en iyisi dışarıdan müşteri bulmak. Türkiye'de çevreniz varsa yine içeriye iş yapabilirsiniz ama yazılım işi yaptıracak çevreniz yoksa en iyi çözüm dışarıya iş yapmak. projelerinizi şimdiden güzelce boyayıp bitirin, yurtdışında bu projeleri satabileceğiniz veya az farkla benzerini yapacağınız müşteriler bulun o zaman hem kendi işinizi yapmanın keyfini hem de aldığınız paranın keyfini sürersiniz. yurtdışında daha büyük pazar var. evet ben r10'dan çok ekmek yedim, diğer forumlardan da müşteri bulmuşumdur ama en çok Türk müşteriyi r10dan buldum. şuan genelde yurtdışındaki müşterilerimin işlerini alıyorum. çünkü aynı projeyi bizimkilere yapsam en fazla bin tl verirler, yurtdışındakilere yapsam 750 dolar verirler. komik bir durum ama böyle. ingilizcenizin iyi olması gerekiyor okuma yazma ve konuşma dillerine aşina olmanız gerekiyor. amerikan zencileri gibi konuşmanıza gerek yok Türk aksanıyla konuşun yeter ama dert dinleyebilmeli ve derdinizi anlatabilmelisiniz. tüm bu yazdıklarımı 1 yıl içerisinde yapmak mümkün. 1 yıl uzun geliyorsa şöyle söyliyim kaç yıldır orada çalışıyorsunuz, yıllar ne kadar hızlı geçti ve 1 yıl önce bu dediklerimi yapsaydınız şimdi nasıl bir pozisyonda olurdunuz bunları düşünün ve 1 yılın hiç de uzun bir süre olmadığını anlarsınız.