Öncelikle bu olay vesilesiyle bir kaç bilgi vereyim:
- Yabancı kişi ya da kurumlar Türkiye'de ikamet etmese bile, yasal adresi olmasa bile ve ülkemizde vergi mükellefi olmasa bile fikri ve sınai hakları için burada tescil talebinde bulunabilirler. Bu haklar içinde marka, patent, endüstriyel tasarım vs. yer alır. Dünyadaki çoğu ülkenin bu alanda belirlediği bir kuraldır.
- İkinci dipnot: Patent kabaca, teknik bir yeniliği ifade eder. Tiktok'un patenti diye bir kullanım yanlıştır. Tiktok markası doğru kullanımdır. Lafım size değil genel anlamda dilimize yerleşmiş bir cümledir😀 burayı okuyan arkadaşlar doğrusunu öğrenirse sevinirim diye yazdım.
- İncelediğim kadarıyla bahsi geçen markanın henüz ülkemizde bir tescili yok. İki başvuru yapılmış, birisine itirazda bulunulmuş kullanım talebi bekliyor. İkincisi ise yayın kararı almış henüz tescil edilmemiş.
- İlginç bir durum; bahsi geçen firma en son başvurusunu Ocak ayında yapmış. Bizim yerli bir firma "Venture A.Ş." 45. sınıftan "sosyal ağ oluşturma hizmetleri" talebiyle TikTok ibaresi için başvuruda bulunmuş. Buralar karışacak vaziyet alın😀
- Size hangi kanaldan ulaştıklarını bilmiyorum. Ulaşanlar yerli firma Venture mi orijinal başvuru sahibi Bytedance mı? Hangisiyse fark etmez, öncelikle fikri ve sınai haklar için buradaki avukata verilen resmi vekaletname ve imza sirkülerini görmek istediğinizi söyleyin. Daha sonra uyarı aldığınız tarihten itibaren varsa yazışmalar, içeriklerin silindiğini gösterir ekran görüntüleri, whois bilgilerinizin olduğu sorgu sayfası vs ne varsa elinizde bulundurun.
- Bu tarz durumlarda öncelikle kötü niyete bakılır. Sizi itham etmiyorum ama keşke domaini satma vs teklifi hiç geçmeseydi. İçerikler ve site silindikten sonra domain için geri alma/düşürme davası ile uğraşmak yerine benim tavsiyem domaini devretmeniz ya da panelden silmeniz. Taahhüt vermek isterseniz de özellikle bu alandan anlayan bir avukata gösterin. Eğer gittiği yere kadar gitsin derseniz; marka gücünden faydalanma, haksız rekabet, haksız fiil, marka hakkına tecavüz gibi bir çok isnat edilen şeylerle karşılaşabilirsiniz.
- Daha önce fikri ve sınai haklar sektöründe aktif olarak çalışıp; marka yönetimi, tescil, tespit, inceleme, değişik iş, bilirkişilik dosyalarına aşina olduğum için nacizane size tavsiyelerde bulundum. Daha sonraki süreçlerde de beni bilgilendirirseniz bir yardımım dokunursa sevinirim. Herkese iyi forumlar.