Bende yaklaşık olarak 3 tane şirket sahibiyim. Ve bunların hepsini 2 yıl süre içerisinde kurdum. Açıkcası vergi vermekten korkmayın, ha ödediğiniz verginin karşılığını tam olarak alıyor musunuz? Tabi ki de hayır fakat kredi, kosgeb vs gibi durumlarda şirketinizin faydasını göreceksiniz. Ayrıca olayımız KDV ve Gelir Vergisi ile bundan müstesna olacağınız durumlar mevcut fakat gerçekten start-up projeniz var ise,

+ Ben ilk olarak genç girişimci şahıs şirketi ile başladım ve halen aktif olarak devam etmek, dışarı da yediğim içtiğim, arabamın mazotuna kadar her şeyi gider olarak gösteriyorum. 1 yılı aşkın süre zarfında bir kez kestiğim faturalardan bir defa KDV ödemem oldu. Ortalama her ay 1-3k TL KDV ödemem çıkıyor. Home ofis olarak çalıştığım ve ev benim olduğu için stopaj ödemiyorum.

+ TÜBİTAK Gebze Martekte başvurduğum yeni nesil e-ticaret projem ile teknokent/kuluçka merkezine kabul edildim ve o projem ile alakalı KDV ve Gelir Vergisinden muafım ayrıca kuluçka merkezinde olduğum yeme içme, ulaşım vs gibi harcamalarım ilk 6 ay boyunca TÜBİTAK Martek tarafından karşılanıyor. Burada Anonim Şirketi kurdum. Tek sıkıcı tarafı(onların haklı olarak) her ay projen ile alakalı teknokente rapor göndermektir.

+ Son olarak başka bir start-up projemi, çok inandığım için ve dünya pazarına çıkartmayı düşündüğüm için ESTONYA'da Limited Company(OÜ) olarak kurdum ve start-up proje dosyamı hazırlayıp ESTONYA'ya iletmek üzereyim. Kabul edildiği taktirde 5 yıl boyunca AB statüsünde vatandaşlık ve alabilirsem teşvik, yatırım gibi olanaklara sahip olacağım. Start-up olduğu için digital hizmetlerde ödeyeceğim KDV 0, gelir vergisi ise %20 olacaktır. Ayrıca daha şimdiden Virtual POS, Banka hesapları, PayPal gibi hesaplarımı aktifleştirdim.

Yani kısacası şirket kurmak iyidir ama eğer büyük düşünüyor, her zaman ileriyi düşünüyor iseniz.