Sen halen aynı yerdesin.
Şimdi onu biliyorum bunu biliyorum yazıyorsun fakat bu bildiklerinle seni işe çağıran bir firma. Muhasebe en az nebimi, yazılımı, e-ticaretin her alanını, seo,sem, adwords, müşteri ilişkilerini yönet diyip 2 liralarda maaş verirse kabul etmezsin herhalde mevzu budur.
Ayrıca senin bu anlarım dediğin mevzuların ben okulunu okudum, ve bir çoğu konusunda sertifikam var.
Diğer yandan öne sürdüğüm tez seni haklı çıkartacak bir durum değil ben haklı veya haksız aramıyorum. Hepsiburada örneği çalışan daha iyi bir iş bulup çıkmıyor ekipler değiştiriliyor ve insanlar işsiz kalıyor.
Emek değeri bulmuyorsa işverenin emekçiyi sömüreceği anlamına gelmez.
Asgari maaşı ilkokul, lise bitirmiş ve herhangi bir mesleği olmayan adamlara veriyorlar.
Ben kendimi sürekli geliştiren birisiyim bu konuda.
Bu arada bugün gittiğim işyeri bana diyor ki sigortanı asgari maaşdan yaparım. Bunu söylerkende utanmıyor.
Genel olarak ana sayfada belirttiğim şey bu sektörün işverenler tarafından aşağıya doğru çekilmesidir.
Yaptığımız iş kıymetlidir. Lütfen köle gibi çalışıp 2 liralara tevazu etmeyin sektörü aşağıya çekmeyin.
Hayatımın son 20 senesinin yarısını çalışan olarak kalan yarısını da işveren olarak geçirdim.
Senin sabit fikirli olduğun açık, sana bir şey anlatamayacağız, yanıtlarımı bu konuyu okuyacak 18 yaşındaki çocuklar için yazıyorum.
Kendi CV'ni benden iyi zannediyorsun. Elindeki diplomaların, sertifikaların hiç bir vasfı yok.
Elindeki sertifika sana bir ruhsat veriyorsa bir değeri vardır, eğer bir ruhsat vermiyorsa kıytırık bir sertifikadır.
Benim Kimyagerim var. Kimyagerler için asgari ücret 4750 lira. Neden? Çünkü kimya dimplomasına sahip olmak sana bir ruhsat veriyor.
Neymiş 4750 liraya mevzuat gereği bir diploma sahibine ödüyorum.
Ama adamın benim ticari faaliyetimde devlete karşı sorumlu olması dışında hiç bir vasfı yok.
Benim ciromun, karımın bu adamla bir alakası yok. Bu adam ben kimya mühendisiyim, çok okudum bana 10 bin vereceksin diyebilir mi?
Derse kapı orada derim. Devletin ön gördüğü en düşük asgari ücreti veririm. Çünkü adamın bana 2 imza atmak dışında hiç bir katkısı yok.
Çünkü Kimya diplomasına sahip olmayanlar, ya da kimya diplomasına sahip eleman çalıştırmayanlar kimyevi işler ile uğraşamazlar.
Tıp diploması olmadan doktorluk yapamazsın, eczacı diploman olmadan eczane açamazsın.
Doktorsun diyelim belirli sertifikaları almadan o teknikler ile tedavi uygulayamazsın.
Senin diploman ya da sertifikaların sana bir ruhsat veriyor mu?
Eğer vermiyorsa senin diploman 5 para etmez.
Diploman para etmediğinde senin maaşını belirleyen şey ticari faaliyet içinde ürettiğin katma değerdir.
Ve patron senin yaptığın işin ona para kazandırdığına, başka bir adamla çalışırsa kazancının düşeceğine inanmıyorsa sana yüksek maaş vermez.
Yani taksi plakası gibi bir azınlığa ruhsat ve ayrıcalık veren bir diploma sahibi değilsen ne kadar okuduğunun iktisadi olarak hiç bir değeri yoktur.
Sen olmasan o firmanın cirosu düşer mi? Sen 2000 liraya çalışmasan o firma senin yaptığın işi 2000 liraya yaptırabiliyorsa sana neden sana 5 bin versin?
Oysa benim şirketimdeki bir satın alma müdürü benim 100 liraya temin ettiğim bir malı kişisel ilişkileri ile 80 liraya mal edebiliyorsa o adama ciddi maaş veririm.
Çünkü adam karlılığımı %20 arttırır.
Ya da elemanlardan biri çok iyi tahsilat yapıyor, alacakları hızlı ve daha yüklü şekilde tahsil edebiliyorsam o elemanı kaçırmamak için hem hoş tutarım hem de maaşını tatminkar tutarım. Çünkü adamlar ticari faaliyet içinde tek başlarına benim karlılığımı, ciromu ya da nakit akışıma etki edebilirler.
Sen çalıştığın firmalara kendini kanıtlayamamışsın, bir de atar yapıyorsun, kadınları ezebildikleri içindeneyimsiz kadın çalışan istiyorlar diye saçma sapan bir şey söylüyorsun.
Ticari işletmeler ezebildikleri eleman değil, minimum maliyet ile maksimum gelir elde etmek isterler. O kadınlar firmaya para kazandırmazsa ya da daha az kazandırırlarsa seni geri çağırırlar.
Adamlar deneyimsiz kadınlar ile aynı parayı kazanıyorlarsa, senin diplomalarının o şirketin para kazanmasında hiç bir vasfı yoktur.
Bana kat kat fazla maaş verilirken maaşa tamah etmeyip kendi işimin peşine düştüm.
Çünkü bildiklerinin ticarette bir vasfı varsa, bu vasfı kullanıp kendiniz kazanç elde edebilirsiniz.
Yok kendinize para kazandıracak katma değeri üretemiyorsanız, elalemin şirketine vereceğiniz katma değer de sorgulanabilir.
Emek bir maldır.
Patron senin malını yani emeğini kiralar.
Patron senin müşterindir.
Malın yani emeğin çok faydalı ise daha fazla ücret verecek bir patron bulabilirsin.
Eğer kimse malına yani emeğine istediğin ücreti vermiyorsa, demek ki o mal senin düşündüğün kadar değerli değildir.