Arkadaşlar Merhabalar, hayırlı cumalarımız olsun

fabrikamızda barındırdıgımız bir fiziksel sunucumuz var tüm ayarlamalarını yapmayı sayenizde başardım buradan cok iyi destekler alarak ve araştırarak çözümlere kavuştum şuan bir sorun yaşiyorum ve çözümünün nasil olabileceğini araştiriyorum. Sunucumda linux centos 7 sürümü mevcut ve centos web panel kullanıyorum yeni bir hosting açtiğimda öncellikle

siteadresi.com olarak girdiğimde default bir index geliyor ama siteadresi.com/~kullanıcı adi olarak girdigimde script açiliyor normal koşullarda bunu düzeltmenin bir yolu ayarı varmı ?
+ en önemli sorunumuz bir script yüklediğimizde 500 internal server hatası geliyor bu sanırım apache olduğu için scripti kaldıramıyor ondan ötürü geliyor doğrumu bilmiyorum öyle düşünüyorum
+ standart birscript yükledigim de ise hata gelmiyor ama dosyaları açmiyor bunun yerine indirme işlemi yapiyor mesela siteadresi.com/~kullanıcıadı/stok olarak giriyorum ve stok depo yönetim yazılımımız var kücük bazda onu açmak istedigimde index.php yada diğer dosyaları indiriyor bunun sebebi ne olabilir ?