Ben senede iki kere ukraynaya gidiyorum. Sakın kimlikle giriş yapmayın. Ülkenin saçma bir giriş sistemi var ilk defa giriyorsan sizi sorguya çekiyorlar ve kapıdan geri dönme olasılığınız çok yüksek. Pasaport ile girişte bile bazen sorun yaşatıyorlar. 50 dolar rüşver vererek halledebilirsiniz. Ama rüşvet vermek istemiyorsanız ingilizce bilmeniz ve geçersiz otel rezervasyonları yapmanız gerekmektedir. Ülkenize para getirdim harcayıp dönecem deneye inandırmanız gerekmektedir. Size sorulan sorular ne kadar kalacaksın ve ne kadar para ile geldin sorularıdır. Küçük şehirlerin küçük köylerini dahi gezdim ve kesinlikle odessa gibisini görmedim. Ama kiev ve lviv kesinlikle gidilmesi gereken yerler. Güven konusunda sorun yaşamadım daha en ucuz hostellerde bile kaldım(günlük 10 tl). Uber kullanmanızı tavsiye ederim her yere 10 tl. şehir merkezinde yemekler sorunsuz her türlü ağız zevkinize göre bulabilirsiniz. Para sizin için önemli bir unsur fakat 4 günlük bir tatil için 400 dolar yeterli olabilir. Ben 1 ay kaldığım da oldu 300 dolara 10 gün kaldığım da oldu 700 dolara. Tavsiyem dolar ya da euro götürmeniz. En rahat bozulabilecek para birimleridir. En önemli tavsiyem dolarlarınızı parça parça tutmak. Çünkü her yer 100 dolar bozmayabiliyor. 20 şer 20 şer bozabilirsiniz. Büyük yerlere gideceğinizde ise 100 dolar bozdurabilirsiniz. Change yerlerinde sorun yaşamazsınız fişleri ile birlikte verilmekte. Size verebileceğim en büyük tavsiye ise havaalanından iner inmez bir süper market bulup telefon hattı almanızdır. Buradan açtırmanıza gerek yok 20 tl gibi bir ücrete telefon hattı alabilir ve sınırsız internet kullanabilirsiniz. 4 gün değip geçmeyin o hat çok işinize yarar. Ben kışın en sertinde de ukraynada bulundum en sıcak yazda da bulundum. Tavsiyem kışın kesinlikle gidilmemesidir. Özellikle kharkive. Yazın odessa arkadia city ölmeden kesinlikle gidilmesi gereken bir yerdir. Eşinizin olması sorun yaratmaz en büyük gece cluplarına girebilirsiniz hiçbir sorunla karşılaşmazsınız. Aksine yanınzda bir kadının olması her zaman avantajlı hale getirir. Arkadia city de en ünlü gece clubunun karşısında bir türk restaurantı bulunur çok iyidir. En ünlü sokağı deribasyvska da ise ali baba kebabçısı vardır. Ama ali baba çok pahalı gitmenizi tavsiye etmem. Kısacası odessa mutlaka gidilmesi gereken bir şehir geri kalan şehirler bence odessa yanında bir hiçe dönüşüyor. Özellikle arkadia city sahilinde bulunan beach clupların hemen yanlarında ortak sahiller oluyor asıl eğlencenin bulunduğu yer clublar değil club yanı sahillerdir. Muhteşem insanlar tanıyabiliyorsunuz. Eğer aklınızda bir ukraynalı kızla tanışma hayali varsa Arkadia cityde bulunan bono beach clup yanındaki sahilde elinizde konyak şişesi bulundurmanız. Ukraynalı kızlar konyaka bayılırlar.