Aslında burada önemli olan müşterinin ne istediği.

Benim bir web sitesi için kafamda açtığım taban fiyat 500 TL. (bunu müşteri ile paylaşmıyorum tabii)

İsteklerini öğreniyorum ve ona göre fiyat veriyorum.

Mesela web sitesi toplam kaç sayfadan oluşacak? (müşteriyle paylaşmadan sayfa başı 30 TL ekliyorum mesela)

Web sitesinde yazılar firma tarafından mı verilecek yoksa ben mi yazacağım? (bu sefer sayfa başı fiyat mesela 50 tl oluyor)

Firmanın duruşu ne? (stok fotoğraflar kullanmam gerekebilirse bunu yine ek olarak ilave ediyorum)

Normal yazı ve görsellerden hariç istenilen bir şey var mı? (örnek veriyorum randevu eklentisi istedi mesela +100 tl ekliyorum)

En önemli husus: Site tasarımı bittikten sonra teknik destek talep edilecek mi? Yani site içerisine ekleme çıkartma işlemi bizim tarafımızdan yapılacak mı? Yoksa teslim ettikten sonra firma içerisindeki webmaster mi ilgilenecek. Dikkat edilmesi gereken en can alıcı nokta bu. Burada da firmanın bu zamana kadarki olan yaklaşımından bir fiyat çıkartıyorum. Biraz insan sarrafı oluyorsunuz artık. Yeri geliyor bu işlem için 200tl alıyorum yeri geliyor 1000tl alıyorum.

Email kendileri mi kuracaklar mesela? Yoksa onun da yönetimi ben de mi olacak? İstedikleri zaman beni arayıp şu mail adresini açalım, şunun şifresini değiştirelim, şu maili şuna yönlendirelim vs. vs. bu tarz tüm konuları en baştan konuşup ona göre fiyat vermelisiniz.

Yukarıdaki gibi bir çok değişken var aslında. Bunların hepsini not ediyorum. Daha sonra net fiyat çıkarttırıyorum.

Not: Yukarıdaki yazdığım rakamlar farazi rakamlardır.
Not2: Yazılar normal kurumsal firma web siteleri için geçerlidir.