Ya anlamadığım nokta şimdi ben polise gittim dolandırıldım dedim bir süreç var o işledi sonra bana gelip dedilerki dava açılacak bu kadar bir para lazım beende o parayı ödemedim şimdi dava açılmıcakmı yani o suç görmezdenmi gelinecek anlamadım
Evet, dava açmak için ödeme yapmanız gerekiyor. Mahkemede görevli kişiler hayrına bu işi yapmıyor devletin bir yerden para kazanması gerekiyor ve avukat devreye girdiğinde bunun için ödeme yapmanız gerekiyor. Tüm dava süreci sonlandığında haklı bulunan ve kazanan taraf siz olursanız yapmış olduğunuz ödeme ne olursa olsun karşı taraftan iadesini alacağınız yönünde hüküm verilir yani mahkeme masraflarınız, varsa yol vb. masraflar da dahil. Fakat mahkeme sonuçlanana kadar her şey sizin cebinizden çıkar.
Misal geçtiğimiz ay bir firmayı şikayet ettim ben Tüketici Mahkemesi'ne başvurduğum için 200 TL ödeme yaptım avukatsız açtım davayı. 11 Nisanda duruşmam var, davayı kazanırsam yatırdığım 200 TL'yi de firma ödemek zorunda bana. Ama bu tutar Tüketici Mahkemesi olduğu için oldukça düşük farklı mahkemelerde ücretler değişiyor ve avukat vs. devreye girdiğinde yüksek tutarlara çıkabiliyor. Benim bildiğim bu şekilde.