Şahsi fikrim, ( video ile birebir bağlantılı değil )
Yeni filizlenmiş, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan bir ülkenin kendine has bir dili ve o dile sonsuz özen gösteren-sahip çıkan insanlarıyken bir anda teknolojinin ve küresel dünyanın getirdiği kısa vadede avantaj velakin uzun vadede dezavantaj olarak toplumların kültürel asimilasyonuna sebep olacak gereklilikleri ile bir anda toplum olarak yozlaşmaya başladık. Evet! Malesef yavaş yavaş olmadı bir anda yozlaşmaya ve toplum olarak asimile olmaya başladık. Yıllardır "gelişmekte olan ülke" sıfatından kurtulmak için çalıştığımızı düşünüp kendi kendimize geliştik diye avunurken gittikçe geri kalmış ülkeler statüsüne yerleştik.
Dünya tarihinin en köklü kültürlerinden birine sahipken henüz 30-40 yıllık bir ülke iken batıdan daha batı yaşamaya başladık. Şuanda ben inanıyorum ki anadolunun köşede kalmış bir mahallesinde yaşayan gariban Mehmet'in oğlu/kızı Ali/Ayşe, elindeki telefonu yapımcısından daha iyi kullanıyordur. Eskiden oyun yaratırdık eğlenmek için, şimdi Pubg varken çocuk niye oyun oynamak için çabalasın ki? Veya annesi babası neden çocuğuyla ilgilensin? Ver parasını ver telefonu en popüler oyunu kur oynasın. Yemek yesin yerken oynasın, misfir gitsin orada oynasın. Kafasını ne zaman kaldırır bu çocuk? Anne baba kavga ederken. Duyduğu kelimeler de o kavgada duyduğu kelimeler oluyor. Veya aşkımlar canımlar cicimler.. Çocuğun babası ve annesi kendi baba ve annelerinin yanında afedersiniz ama sevişiyorlar. Bu çocuğunda sokakta, otobüste veya büyüklerinin yanında sevişmesi çok doğal.
Daha bu konu açtıkça açılır fakat daha daha fazla uzatıp sıkmak istemedim. Toparlayacak olursak; toparlanamayız...