Cevap veren arkadaşlara teşekkürler. Askerliğimi yaptım bu arada. Yaş 31

. 2 sene oldu geleli.
Bir nevi polis oluyorsunuz demek istedim. Tabiiki polis gibi olmuyorsunuz ama yinede kimlik kontrolü vs yapabiliyorsunuz. Dediğiniz gibi yardımcı kolluk.
Polis özel harekat eğitimi veriliyor demedim zaten

özel harekatçılar veriyor dedim.
Ben yanlış anladım o zaman özür dilerim. Polislik ve bekçiliğe yönelik merak ettikleriniz varsa pm den yardımcı olurum.
İnsanlarımız özellikle sosyal medyada saçma sapan sayfalardaki paylaşımlarla yanlış bilgilendiriliyor ancak meslek veya saha gerçekten çok farklı. Genel bilgilendirme amaçlı yazayım,
Bekçi emniyet teşkilatı mensubudur ancak hiyerarşik sisteminde yoktur yani rütbe sisteminde yok, polis bünyesinde değil yardımcı kolluk sınıfında polisin yardımcısıdır polisle çalışır ancak bir yerde polis ve bekçi varsa sözü geçecek polistir.(Rütbe, kıdem farketmez)
Hiyerarşik sisteme dahil olmamakla birlikte polis amirlerinden talimat alır eğer amir yoksa o an polis memurundan talimat alır.Polis merkezlerinden yönlendilirler.
Gbt sorgulama yetkileri vardır.Bazı merkez teşkilatlarında bekçi arkadaşlara gbt cihazı verilirken çoğu yerde telefon ile polis merkezi aracılığıyla sistem üzerinden gbt yapılır. Bunun amacı asker kaçağı, aranma gibi sebeplerdir.Gbt de bir husus çıkarsa buna yönelik polisin talimatını yerine getirir.
Sizin veya başka arkadaşların merak ettikleri varsa yardımcı olabilirim.