bilmediğim için soruyorum yanlış anlaşılmasın lütfen retail nedir oem nedir? birde bu keyin
PTTAVM'de satılan keyden farkı nedir?
Benim bildiğim şu. OEM lisanslar anakarta işlenir ve anakarta değişene kadar mevcut bilgisayarda kullanılabilir. En yaygın ve ucuz sürüm OEM'dir. Anakarta tanımlamak için fatura vs bu tarz bir argüman gerekmiyor bilgisayara keyi girmeniz artık o bilgisayar ile anakartın eşleşmesine yeterli. RETAIL keyler ise taşınabilir keylerdir, bir bilgisayarda aktif edersiniz kullanırsınız devamında atıyorum yeni bir bilgisayar topladınız ve lisansınızı tekrar kullanmak istediniz bu durumda yeni bilgisayara key girildiği an eski bilgisayardaki key iptal olur. Taşınabilir ve tekrar kullanılabilir olduğu içinde RETAIL her zaman OEM lisanlardan daha pahalı olur. Yani RETAIL'da aktivasyon sorunu yaşanabilir gibi bir durum söz konusu değildir, key sıfırsa ve sadece sizde varsa hiç bir sorun yaşamazsınız. Ama satan kişi aynı keyi farklı farklı kişilere satarsa tabikide en son kim kullanırsa onun bilgisayarında aktive olur diğerleri sorun yaşar. Bu key bir kişiye satılmak üzere üretildiğinden aktivasyon problemi yaşatır gibisinden bir tabirin doğru olduğunu düşünmüyorum. Normalde W10 PRO RETAIL key arayışım vardı arkadaşada o yüzden ilk yorumda OEM mi RETAIL mı diye sordum ama yaptığı açıklamalar ve dünyanın her yerindekinin tam tersine arkadaşın OEM'i RETAIL'dan pahalıya satması beni biraz düşündürdü açıkçası. Ayrıca nette biraz araştırırsanız Windows tarafından RETAIL keylere OEM'lere nazaran çok daha fazla esneklik ve destek sunulduğunuda görebilirsiniz.