Repax adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İşi resmileştirince vergisel ve ofis maliyetleri ile şu an 1000 TL'ye yaptığınız işi 1000 TL'den daha ucuza nasıl yapmayı düşünüyorsunuz? Aynı fiyata bile yapamazsınız maliyetler arttığı için. Bağkur 765 TL. Kira gideri, yemek gideri, dünyanın vergisi. Hizmet faturası keseceksin çünkü yaptığın iş komple kar. Göstereceğin giderler kısıtlı, o vergileri bol bol muhakkak ödeyeceksin. Ayrıca maliyet oluşacağı için daha fazla çalışmanız, daha fazla reklam ve pazarlama harcaması yapmanız gerekli. Bunun yanında işler gelirken, kurumsal firmalardan iş aldınız diyelim, görüşmelere gideceksiniz, sunum yapacaksınız, sonra işleri yapacaksınız, yetiştirmeye çalışacaksınız, muhasebesel işlemlerle ilgileneceksiniz, giderlerle ilgileneceksiniz, karnınızı doyurmakla ilgileneceksiniz, oradan oraya gitmekle ilgileneceksiniz, reklam ve pazarlama ile ilgileneceksiniz, ve sayamadığım bir çok şey. Okurken kolay gözüküyor, ama ben yaşadıklarımı yazıyorum. İki cümleye sığdırılacak bir şey değil.

Freelance olarak yapılabilen, bilgisayarın neredeyse ofisin orada olarak çalışılabilen bir iş için ofis tutup şirketleşmek şu anki şartlarda hatta genel olarak ülkemiz şartlarında emeğinin %40'tan fazlasını devlete %30'den fazlasını maliyetlere vermek demek. Sana kalan %30'da işinin sürümüne bağlı olarak (sanırım herhangi bir iş büyütme potansiyeline göre hareket edilmiyor) ki ne kadar iş alacağınız tamamen bir beklenti ve hayal, bu yüzden 1 yıl sonunda keşke girmeseydim veya nereden bulacağım muhasebeciye ödeyeceğim parayı veya keşke ödemesem şunu yapardım gibi gibi gibi.

Ülkede artık bilinçlenilmesi gereken bir şey; İş yeri açmak ve şirket kurmak bir amaç olmamalı.
Bu dengeler kişiden kişiye ve kurumdan kuruma değişir ama genel hatlarıyla sabittir memlekette.

En ucuz yeri tutun, ortak çalışın, iş alın, faturayı en son keseceksiniz zaten, eğer o faturayı keseceğiniz iş sizi çok rahatlatacaksa gidip bir günde şahıs şirketini kurup faturayı kesin. Burada işlerin %60'ı tanıdıkla dönüyor, %30'u da büyüklerin elinde, size kalan %10 küçük işler. Hedefiniz ne? İşin özeti kısası, şirketleşmeye hatta ofis tutmaya bir gereklilik olmadan girişmeyin.

Ben de 5 yıl önce ofis tutup şirket kurdum, aynı sizin gibi düşüncelerle başladım. Giderler sandığınızdan ve düşündüğünüzden daha çok olacak bunu unutmayın.
Açıkcası evde oturmaktan tek çalışmaktan sıkıldığım için böyle bir işe girmeyi düşündüm. Bir ofis tutup cüzzi miktarda kira parası verip orada çalışacağız. İşler de yolunda giderse makine muhabbetine falan gireceğiz. Dediğim gibi 2 yıldır freelance olarak çalışıyorum, işin içini biliyorum diyeyim.