Eğer bu soruya maruz kalmışsanız ya karşınızdaki sizi çarpmaya çalışıyordur ya da sizinle saatlerce konuştuktan sonra yapacağı fiyat teklifi için
çok fazla benim bütçem 20₺ demenizden korkuyordur. Bir android radyo uygulama düzenleme işi için müşteriyle aralıklarla iki gün boyunca konuştum. Kaynak kodlarını android studioda açtım, düzenlemeleri ne şekilde yapacağımızı
ayrıntıları ile belirttim ve fiyat teklifi verdim.
xxx ₺ fiyat teklifi verdiğim uygulama için müşterinin bütçesi
30-40 ₺'ymiş

Bu sorunlar genel de yaptıracağı iş hakkında hiçbir fikri olmayanlarla yaşanıyor. Zaten iş hakkında bilgisi olan adam aşağı yukarı ne kadar tutacağını bilir ona göre hareket eder. Eğer bütçeniz nedir sorusuna maruz kalıyorsanız muhtemelen ilanınızda hiçbir ayrıntı vermemişsinizdir.
Fiverrde de hizmet veriyorum, orada açılan mobil uygulama ilanlarının çoğunda ayrıntılı bir döküman var. Adam oyun yaptırmak istiyorsa tüm ayrıntıları seviyeleri hepsini belirtiyor. Yaptıracağı uygulamanın tüm özelliklerini belirtiyor ve bütçesini de ekliyor. Bir de burdaki mobil ilanlara girip bir bakın, kaç tanesi işin ayrıntılarını vermiş ? Kimse kusura bakmasın fakat ilana sohbet uygulaması yaptırılacaktır diye yazarsanız altına gelir bütçe pm lütfen derler. Sizin zahmet edip ayrıntılarını yazamadığınız uygulamanız hakkında ben neden 3 saat konuşup bütçenizin 20₺ olduğunu öğreneyim ?
Yukarda yazdıklarıma rağmen kimseye bütçe sormuyorum. Çok antipatik duruyor ve müşterinin gözünde direkt paragöz oluyorsunuz. Bunun yerine işin ortalama maliyetini söylüyorum. Bunun üzerinde bütçeniz varsa diğer ayrıntıları konuşalım yoksa zaman kaybetmeye gerek yok. Böylece ne müşterinin gözünde paragöz oluyorsunuz ne de 3 saat konuştuktan sonra benim bütçem o kadar değil küfrüne maruz kalıyorsunuz.