xxx786 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tesekkurler Hocam.
O zaman PHP ile basliyorum 😊
web geliştirmeye başlayacaksanız, şu sırayı takip edin. yoksa gereksiz yere zorlanırsınız.

html->css->js->php(aynı anda sql)->herhangi bir php kütüphanesi (ileride iş bulmanızda yardımcı olacaktır. tavsiye: laravel/yii2/codeigniter(basit))

mobil geliştirme (ios) yol adımları:
swift (aynı zamanda illustrator/photoshop üzerinden tasarım geliştirmeleri)

mobil geliştirme (android) yol adımları:
kotlin (yeni ve güçlü bir dil. jetbrains tarafından geliştiriliyor, community'si muazzam, sorunlara hızlı güncellemeler, oldukça stabil)
kotlin ile çok kaliteli ve komplike oyunlar (2d) yapabilirken, react.js ile de çok kaliteli uygulamalar yaparsınız. oyun ve uygulama arasındaki farkı biliyorsunuzdur.

mobil geliştirme (ios&android oyun geliştirme)
kotlin/java+swift->c++(unreal engine ile devam edecekseniz) / c# (unity 3d ile devam edecekseniz)

yüksek performanslı bilgisayarlara oyun/uygulama geliştirme
c++->unreal engine (bu bir motordur, dil değil) / c#->unity 3d (tavsiye etmiyorum ancak bu yol da tercih ediliyor. yurtdışında iş bulmanızı zorlaştırır)

ios'e mi geliştirsem androide mi konusuna gelince, mobil geliştirme başlı başına zor. kişiden kişiye değişir ancak bana kod yazması kolay geliyor. seviyorum programlamayı. ama mobil cihazların boyutları birbirinden ayrı. ios için xcode içerisinde çok güzel araçlar var bunun için. android için de çok güzel araçlar var. asıl problem ise bu araçların doğru düzgün çalışmaması kanımca. uğraştırıyor yani, getir 100 satır kod yazayım da o butonu farklı ekranlarda nerede gözükecek diye ayarlaması çıldırtıyor. bir de apple iphone x cihazlarda ekranın tepesi içeriye göçük, uğraş dur. ios geliştiricileri derdimi anlayacaktır.

yurt dışı hayalleriniz varsa web geliştirmeyi bırakın. hiç başlamayın. yurtdışında en düşük maaşı web geliştiriciler alıyor. direkt c++ öğrenin. python furyasına çok kapılmanızı tavsiye etmem. c/c++ bilen adam her türlü iş bulur. bu dili bilen adama diğer dilleri öğrenmesi zor gelmez zaten.

uygulama:
niye letgo yapıyorsunuz? örneğin suya koyduğunuz bir silindirin, ne kadarının suda kalacağını, ne kadarının yüzeyde kalacağını hesaplayan bir uygulama yapın c++ ile. hem matematiğiniz canlanır, hem de fizik hakkında bilginiz olur.

** yukarıdaki yazıların tamamı hayalleri büyük olan, yurt dışında iş bulmak isteyenlere özel, hali hazırda yurtdışında (amazon+microsoft) çalışan sevdiğim bir abiden aldığım öğütlerden esinlenerek yazılmıştır. "açarım bi smm panel 3-4k gelirim olur keyfime bakarım"cılar için değildir.